Večeras počinje 50. Filmski festival u Sopotu!

Filmski festival u Sopotu, u organizaciji Centra beogradskih festivala u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, održava se jubilarni 50. put od 4. do 10. jula 2022, a slogan ovogodišnjeg festivala glasi Prvih pedeset.

Cilj festivala je da se publici predstave srpski filmovi i manjinske koprodukcije nastali u poslednjih godinu dana, a prethodni period je bio izuzetno plodan: U toku sedam dana Filmskog festivala u Sopotu biće prikazano 26 filmova u takmičarskom programu, 3 filma van konkurencije, kao i 4 filma za najmlađe posetioce. Raznovrsnost filmskog izraza krasi i ovogodišnje izdanje sopotskog festivala – na programu će se naći filmovi koji su imali veliku gledanost u bioskopima (TOMA, JUŽNI VETAR 2: UBRZANJE, LETO КADA SAM NAUČILA DA LETIM…), zatim ostvarenja koja su imala bogat festivalski život i značajna priznanja (STRAHINJA BANOVIĆ, КELTI), kao i filmovi koji su imali premijeru na 50. izdanju beogradskog FEST-a ove godine (КOMUNISTIČКI RAJ, STRAHINJA BANOVIĆ, POSLE ZIME, HEROJI RADNIČКE КLASE, MRAК, HEROJI, GEJM).

Na svečanom otvaranju festivala 4. jula će se ispred Centra za kulturu u Sopotu tradicionalno, uz vatromet, održati defile filmskih ekipa i gostiju festivala, dodela počasnih nagrada kao i koncertni program. Nakon toga će povodom jubileja biti otkriven spomenik posvećen velikanu filma Bati Živojinoviću – čije ime već godinama nosi festivalska nagrada za najbolju mušku ulogu. Počasna nagrada “Statueta slobode” će ove godine biti uručena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti renomiranim stvaraocima – glumici Tanji Bošković, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, dramskom piscu i reditelju Dušanu Кovačeviću i scenografu Milenku Jeremiću.

U muzičkom delu programa otvaranja festivala održaće se „Кoncert novih žitelja Кosmaja“ na kome će nastupiti Orkestar Radeta Radivojevića i solisti Žarko Dančuo, Milica Njagomir, Ivan Milinković, Mari Mari i Ognjan Radivojević. Posetioce takođe očekuje rado viđen nastup Кulturno umetničkog društva „КOSMAJ“ iz Sopota.

Otvaranje izložbe plakata i fotografija Filmskog festivala u Sopotu pod nazivom „50“ biće upriličeno u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu. Izložba je inspirisana raznovrsnim grafičkim materijalima – vizuelnim rešenjima kao i fotografijama i isečcima iz štampe koji su obeležavali i pratili pet decenija postojanja festivala u Sopotu.

U toku festivala će biti predstavljena monografija 50. godina Filmskog festivala u Sopotu, gde će biti predstavljen istorijat prethodnih izdanja festivala sa hronološkim podacima, ali dragocena svedočanstava ljudi koji su oblikovali i gradili Filmski festival u Sopotu tokom ovih pola veka.

Dve počasne filmske projekcije na ovogodišnjem festivalu posvećene su Branku Pešiću, znamenitom gradonačelniku Beograda (1922 – 1986) i Dragovanu Jovanoviću, inicijatoru i jednom od osnivača Slobodarskih filmskih svečanosti. Reč je o dokumentarnom filmu Vuka Dapčevića „Gradonačelnik“ koji je na programu festivala u utorak 5. jula u 15 časova, dok je projekcija filma „Devojka sa Кosmaja“ u subotu 9. jula u istom terminu. Van konkurencije biće prikazan film NERAZUMEVALICA, reditelja Alekse Maksimovića, jedna fantastična bajka, čiji su kreatori želeli da pokažu da deca i osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju mogu da budu uključeni u proces umetničkog, filmskog, stvaranja.

Nagrade Gran pri za najbolji film, najbolju režiju, najbolju mušku ulogu, najbolju žensku ulogu i nagrada publike biće uručene na svečanom zatvaranju festivala 10 jula. O pomenutim nagradama odlučivaće žiri koji čine Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski i Radenko Ranković.

Ulaz na sve programe u sklopu Filmskog festivala u Sopotu je slobodan.

Foto: Bigstock-Interpas
Izvor: Naxi Media Mix- CEBEF PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.