Plovidba u večnost: Noć kada je Đole preplivao Dunav

Novi Sad se sinoć oprostio od Đorđa Balaševića odajući mu poštu ceremonijom „Noć kada je Đole preplivao Dunav“.

Srpska Atina je svog Panonskog mornara ispratila na večnu plovidbu okupljanjem na Petrovaradinskoj tvrđavi i Keju žrtava racije sa kojeg su u nebo pušteni lampioni, dok su sa dunavskih čamaca svetlele baklje.

Publika se od od kantautora pozdravila njegovim pesmama, koje je izvodio hor opere Srpskog narodnog pozorišta, a Petrovaradniska tvrđava je bila obasjana Đoletovim likom.

Uz molbu organizatora skupa da se shodno epidemiološkoj situaciji građani pridržavaju mera bezbednosti, publika je ispratila voljenog umetnika uz suze, pesmu, cveće i „par mandarina i malog belog zeca“, koji su među njihovom publikom postali simbol njegovog muzičkog stvaralaštva aludirajući na antologijsku pesmu „Neki novi klinci“.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini, a sahranjen je u nedelju, 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu najuže porodice. U Novom Sadu je povodom njegove smrti proglašen Dan žalosti. Od velikog kantautora se oprašta ceo region. 

 

Talasi lađe lome
Šta srce zna o tome?
Srce je ludi husar, pijan i mlad
I te sam noći preplivao Dunav
Dubok i strašan
Oprosti velika reko
Al’ ja sam morao preko

Kao oproštaj od Đorđa Balaševića, muzičkog velikana, kantautora čije su pesme obeležile živote mnogih generacija, Naxi radio je emitovao specijal emisiju „Dodir noći: Posvećeno Đorđu Balaševiću“ 22. februara od 21 čas.

Izvor: Naxi Media Mix
Foto: Naxi Media Mix

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.