Stihovi koji su veći od smrti: Region se oprostio od Đorđa Balaševića

Odlazak legendarnog kantautora Đorđa Balaševića potresao je ceo region, a vikend za nama bio je u znaku sećanja i opraštanja od jednog od najvećih koji je ovaj region ikada imao. Stanovnici Novog Sada, Beograda, Zagreba, Sarajeva, Splita i mnogih gradova širom bivše Jugoslavije odali su počast Đorđu Balaševiću okupljanjima, paljenjem sveća, pevanjem njegovih pesama, dok su društvene mreže bile preplavljene rečima oproštaja, citiranjem stihova i odlomaka iz njegovog literarnog stvaralaštva. I svaka poruka je u sebi nosila ljubav, poštovanje i ukazivala da Veliki nikada ne odlaze, a da je Balaševićev plodonosan kantautorski opus imao uticaja i značaja u odrastanju mnogih generacija.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini, a sahranjen je u nedelju, 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu najuže porodice. Juče je u Novom Sadu bio proglašen Dan žalosti, a danas će se Novosađani, kako piše RTS, od Panonskog mornara, ambasadora Novog Sada i ambasadora Vojvodine, oprostiti u 19 časova kraj Dunava, na Keju žrtava racije, uz lampione koji će se vinuti u nebo, ruzmarin, Đoletove pesme i hor opere SNP-a i poslednji pozdrav sa dunavskih čamaca.

Uplaši me sjaj,
milion sveća kad se nebom popali
gde je tome kraj
za kog su tako dubok zdenac kopali
zašto se sve to dešava
da l’ čovek išta rešava
il’ smo samo tu
zbog ravnoteze među zvezdama…

Domaći i regionalni mediji posvetili su brojne emisije Đorđu Balaševiću, a o njemu su govorili kako oni koji su sa njim sarađivali i sa kojim ih je vezivalo prijateljstvo, tako i oni koji su u njegovom maestralnom talentu pronalazili meru dobrog ukusa i uzor.

„Zatečen sam viješću o smrti Đorđa Balaševića. Za tako velikog čovjeka i umjetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pjesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svijetu. Otišao je jedan od najboljih. Hvala ti Đole za sve“, napisao je Zdravko Čolić.

Dino Merlin se od Balaševića oprostio pevanjem pesme „Ne volim januar“ te „tragovima koji u nezaborav odlaze“.

„Mog mora nema, al’ ja živim u nadi, da možda, ipak, negde, srešćemo se još.“ Ovim stihovima iz Balaševićeve pjesme „Život je more“, koju sam pjevao na albumu „Sunce se ponovo rađa“, pokušavam se oprostiti, a preteško mi je prihvatiti činjenicu da ga više nema. Da više neće stvarati. Da više neće puniti to more života vedrinom. I ljubavlju. Za glazbu. I za čovjeka. Panonski mornaru, tuga je moja bez kraja i dna, napisao je Massimo Savić.

„Jedra naše mladosti koje si punio mastilom od suza i radosti, s tobom odlaze u san, ali ne i u zaborav! Zbogom Đole“, oprostio se Đule Van Gogh.

Sergej Ćetković se od Panonskog mornara oprostio rečima: „Hvala ti na svemu… Mirno more panonski mornaru!“

„Milioni sveća gore za Vas, milioni molitvi da stignete na ono lepše mesto bezbedno! Počivajte u miru i neka su Vam svetli putevi gospodnji! Hvala za sve“, napisala je Jelena Tomašević. 

„Otišao je naš Đole… Sigurno na ono mesto za kojim žudimo svi… gde se dušom samo vidi i živi ljubavlju… jer je to zaslužio svime što nam je dao. Lečio je naše rane svojim rimama.. učio nas prvim akordima uz “d-moll”, zasmejavao sa scene pa onda dovodio do suza… pevao satima i satima… to je mogao samo on.. naš pesnik, naša legenda, večiti dečak i zanesenjak… nepravedno ostavljen po strani, bez nagrada i odlikovanja koje je, itekako, zaslužio … Đole. Neka mu Gospod podari naselje rajsko. Počivaj u miru, volimo te“, istakla je Aleksandra Radović. 

Laku noć dame i gospodo.
Eto, i ova predstava je završena.
Nadam se da ste uživali u njoj.
Bilo je zadovoljstvo glupirati se za vas sve ove godine.
Nadam se da ćemo se ponovo sresti u nekom drugom gradu,
na nekoj drugoj predstavi,
u nekom drugom cirkusu.

Izvor: Naxi Media Mix
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.