48. FEST:Skupljači emocija uz nove autore i velikane filma

Danas, 22. januara održana je uvodna konferencija za novinare povodom 48. FEST-a u Skupštini grada Beograda, a jedan od najznačajnijih filmskih festivala u zemlji održaće se od 28. februara do 8. marta uz slogan Skupljači perja.

O programu i celokupnoj organizaciji festivala govorili su: Ivan Karl, sekretar za kulturu grada Beograda, Miloš Đukelić, ispred Odbora festivala, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, Damir Handanović, v.d. direktora CEBEF-a i predsednik Odbora festivala, Darja Bajić, izvršni producent festivala.

– Drago mi je što se ponovo vidimo, još draže što ćemo gledati filmove u velikom broju festivalskih dvorana na 48. izdanju FEST-a. U glavnom programu takmiči se dvadeset filmova iz čitavog sveta, među kojima su i domaći filmovi, a jedan od takvih, koji se prikazuje u glavnom takmičarskom programu, ujedno i otvara festival, je film „Otac“ Srdana Golubovića, koji će samo šest dana nakon svetske premijere u Berlinu doći i pred beogradsku publiku, publiku FEST-a. Reč je o izuzetnom filmu sa snažnom temom, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ulogu karijere, koja ne traje decenijama ali je izuzetno bogata, ostvario je glavni glumac u ovom filmu, Goran Bogdan, a mi očekujemo nakon premijere u Berlinu da ekipa filma „Otac“ bude na otvaranju FEST-a. – rekao je Pantelić.

Za Beogradskog pobednika ove godine u Glavnom programu takmiči se dvadeset filmova iz Srbije, Francuske, SAD, Irana, Italije, Hrvatske, Danske, a o najboljima u glavnom takmičarskom programu odlučuje petočlani žiri u sastavu: Sebastijan Kavaca, glumac, Nataša Ninković, glumica, Dana Budisavljević, rediteljka, Klemens Šik, glumac i Nikola Ljuca, reditelj.

Pomenuti žiri će pored najgrade za najbolji film odlučivati i o nagradama za režiju, mušku i žensku ulogu, kao i najbolji debi.

Jedan od počasnih gostiju ovogodišnjeg festivala, jeste proslavljeni glumac Džon Malkovič, koji je i dobitnik Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Ovogodišnji laureati jesu i Mira Banjac, legendarna srpska glumica i Kosta Gavras, reditelj.

Ovogodišnji slogan festivala je „Skupljači perja“, a program „Fest klasik“ ove godine obuhvata retrospektivu ostvarenja Nede Arnerić i retrospektivu stvaralaštva i bogatog filmskog opusa Bekima Fehmijua, koji se nalazi i na plakatu 48. FEST-a.

– Drago nam je što ćemo 8. marta, na zatvaranju festivala u Kombank dvorani imati priliku da prisustvujemo muzičko-scenskom performansu koji će izvesti Džon Malkovič, a koji nosi naziv „Muzički kritičar“ a koji je osmislio Aleksej Igudesman.  – najavila je Darja Bajić, izvršna producentkinja festivala.

Gosti festivala kako su organizatori otkrili biće brojni, a među već navedenim naći će se i glumac Kristos Lulis, Milčo Mančevski, Ougust Dil, Atom Egojan, Mirjana Joković, Goran Bogdan…

 

PRODAJA ULAZNICA:

 

U prvih sedam dana prodaje možete ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama na svim prodajnim mestima.

SAVA CENTAR
Radno vreme blagajne:
Radnim danima od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 15 časova. Nedeljom blagajna ne radi.
U toku trajanja FEST-a, od 10 časova do početka poslednje projekcije.
15, 16. i 17. februar – Državni praznik, neradni dani.

Online prodaja biće dostupna i preko sajta Sava Centra, odnosno prodajne mreže DD tickets.

KOMBANK DVORANA
Radno vreme blagajne:
Svakog dana od 9 do 22 časa.

DVORANA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA
Radno vreme blagajne:
Od 25. januara do 28. februara blagajna radi od 16 do 21 čas.
Od 29. februara do 8. marta, blagajna radi od 11 do 22 časa.

CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER
Radno vreme blagajne:
Radnim danima od 14:30 do 22:30.
Vikendom i državnim praznicima od 11:30 do 22:30.

JUGOSLOVENSKA KINOTEKA – Uzun Mirkova 1
Radno vreme blagajne:
Svakog dana od 12 do početka poslednje projekcije.
Za vreme državnih praznika blagajna neće raditi.

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE – Kosovska 11
Radno vreme blagajne:
Svakog dana od 17 do 21 čas.
Za vreme državnih praznika blagajna neće raditi.

BIOSKOP FONTANA
Radno vreme blagajne:
Svakog dana od 9 do 21 čas.

DOM OMLADINE BEOGRADA
Radno vreme blagajne:
Svakog dana od 10 do 22 časa.

 

Izvor: Naxi Media Mix-fest.rs
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.