Završen 13. Kustendorf: Nagrade za mlade filmske autore

Ovog vikenda, dodelom nagrada svečano je zatvoren trinaesti po redu muzički i filmski festival na Mećavniku.

U selekciji od dvadeset i jednog filma, stručni žiri u sastavu: Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev, odlučio je  da najboljim filmom  bude proglašen „Božićni poklon“ Bogdana Murešana iz Rumunije, kome je uručeno Zlatno jaje, dok je Srebrno jaje osvojio film „Jezero sreće“ Aliakseja Palujanua. Treća nagrada u takmičarskoj konkurenciji i Bronzano jaje otišlo je u ruke španske redteljke Ingrid Santos i film „Bif“.

Nagradu „Vilko Filač”, koja se dodeljuje za najbolju fotografiju dodelio je francuski direktor fotografije Mišel Amatje Samanu Hoseinpuru iz Irana i filmu „Drugi“.

Priznanje za najpoetičniji film dobio je reditelj Dimitar Kutmanov za ostvarenje iz Bugarske „Daleki dom“, a Specijalno priznanje dodeljeno je Andreju Huculeaku iz Rumunije za „Havana, Kuba“.

Podsetimo, ove godine u takmičarskoj selekciji našli su se autori iz Кine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

Na svečanoj dodeli nagrada prisutnima se obratio Emir Kusturica, osnivač festivala, koji je simbolično, kao i uvek do sada, zatvaranjem jednog ujedno otvorio naredni festival:

„Ovo je trinaesti put da nešto zatvaramo i ja mislim da bi najbolje bilo da se ovog trenutka otvori sledeći“, rekao je, „ne treba zaboraviti da smo mi 2008. i 2009. godine prikazivali filmove sa 35 milimetarske trake. I da se posle toga, ne samo ovaj festival, iz analognog prebacio u digitalni svet. Sećam se i sa muzikom je bilo isto samo deset godina ranije. Danas ne postoji veliki i popularni pevač ili bend koji ne snima analogno. To ne znači da će kinematografija da se vrati u analogno doba, ali znači da treba biti veoma tvrdoglav u onome što smo mi pokušali prvog puta. Mi pokušali da na ovom festivalu venčamo komercijalno i artistčko. Mislim da u podeljenom svetu u kome se gaji jedan ili drugi žanr treba insistirati na tom spoju upravo jer budućnost neće biti da postoje autorski filmovi koje će gledati samo članovi familije, niti komercijalni koji će se podeliti u video igrice, blokbastere i sve ono što se desilo. Ne treba biti naivan pa poverovati da jedan festival ili jedan čovek ili grupa ljudi može da promeni svet. Kinematografija je samo jedna od refleksija socijalnih zajednica koje žive u čitavom svetu. Upravo zbog toga treba verovati u novu utopiju. Ovaj svet je već uveliko sigurno promenjen, ali mi verujemo da ovaj festival, malim svojim udelom, može uticati na njegovu promenu u još veću utopijsku sliku sveta.“

Svečana dodela nagrada obeležena je i nastupom KUD Svetozar Marković iz Kragujevca.
Gosti ovogodišnjeg festivala bili su reditelji Кarim Ajnuz, Džoni Ma, Amžad Abu Alala, Mehdi Barsaoui, Tijago Gvedes čiji su filmovi predstavljeni u okviru sekcije „Savremene tendencije“, zatim italijanski glumac Ecio Gređo, francuski glumac Kventin Dolmer, te glumci i producenti Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

Velikan domaćeg filma, reditelj Puriša Đorđević takođe je bio gost festivala, gde mu je uručena nagrada „Drvo života“ za buduće filmove.

Izvor: Naxi Media Mix
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.