Zatvoren 5. Dunav fest

Svečanom dodelom nagrada i projekcijom filma Blizu, dobitnika nagrade na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, sinoć je zatvoreno 5. izdanje Dunav Film Festa u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Slobodan Boda Ninković, Aleksandra Janković i Dimitrije Vojnov.

Glumica Aleksandra Janković je ispred ovogodišnjeg žirija proglasila pobednike 5. Dunav Film Festa.

Dunavska lađa, nagrada za najbolji film festivala, dodeljena je ostvarenju Stric rediteljskog dvojca Andrija Mardešić i David Kapac.

Stric Davida Kapca i Andrije Mardešića donosi jednu naizgled ekscentričnu priču o teskobi koja je ne samo univerzalna već podstiče svakoga od nas da se posle gledanja tog filma upitamo da li smo i mi u nečijem zatočeništvu, i što je još važnije, da li smo u stanju da živimo u slobodi? Precizan rediteljski koncept, izuzetna vizuelna kultura direktora fotografije Miloša Jaćimovića i idejno bogat scenario sa snažnim preokretima dali su osnov glumcima da nastupe kao neraskidivi ansambl koji savršeno funkcioniše zajedno, kao porodica. Tolstoj je rekao da sve srećne porodice liče jedna na drugu. Porodica iz filma Stric  nije srećna, ali je zaslužila Nagradu za Najbolji film Dunavska lađa na jubilarnom petom izdanju Dunav Film Festa.“

Nagradu je primio ko-producent filma Milan Stojanović.

Još jedan rediteljski dvojac, Ana Nemeš i Laslo Čuja iz Mađarske dobitnici su nagrade za najbolju režiju za film Nežno, dok je nagradu za najbolji scenario dobio Dmitro Suholitki-Sobčuk za film Pamfir. Laslo Čuja i Dmitro Suholitki-Sobčuk publici su se obratili putem video poruka i izrazili radost za to što su njihovi filmovi odabrani za selekciju Dunav Film Festa i oni nagrađeni za svoja ostvarenja.

Nagradu za najbolju glumu osvojio je Hejs Naber za svoju ulogu u filmu Priča moje žene. Naber se takođe obratio video porukom, zahvalivši se na nagradi iz druge tvrđave u kojoj trenutno snima svoj novi film.

Nakon dodele nagrada, festival je zatvoren projekcijom filma Blizu, reditelja Lukasa Donta.

 

Izvor: Naxi Media Mix- Dunav film fest PR
Foto: Bigstock- XArtProduction

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.