YU grupa: Više od 50 godina čistog rokenrola

Druženje sa najdugovečnijim rok bendom „YU grupa“ uoči koncerta 10. septembra na stadionu Tašmajdan, kao i otvaranje izložbe „Više od 50 godina čistog rokenrola“ upriličeno je za vikend u Marsh Open Space-u u Cetinjskoj ulici.

Izložba oslikava ono što je YU grupa prošla kroz prethodnih 5 decenija. Predstavljene su fotografije različitih autora od njihovog prvog fotografa Rastka Radetića, pa nadalje Vladimira Bačlije, Bate Patrnogića, Petra Vujanića i Wooda. Izložba će trajati do 10.septembra
Prisutne su pozdravili Marko Maršićević ispred Marsh produkcije, koja je jedan od organizatora koncerta YU grupe na Tašmajdanu, Žika Jelić i publicista i muzički kritičar Peca Popović koji se prisetio početka nastanka grupe, kako su dobili naziv, prvih svirki.

„ Mene je zbunilo kako neko sa 28 godina osniva bend! Obično su drugovi iz srednjih škola osnivali bend. Čak je i Korni grupa bila mlađa. Ne znam da li znate da je Bata Kovač njima prvo dao ime „Idejni posed“ , pa su tek kasnije u Sinagogi izabrali ime YU grupa, ali oni su idejni posed uneli na jugoslovensku rok scenu. YU Grupa je za pet decenija prešla barem 120 000 kilometara! Sećam se da mi je Žika jednom rekao – slabo nam ide, ove nedelje sviramo samo pet puta. Eto kakvi su oni oduvek bili, to retko ko može danas. Bend ne postoji ako nema kilometražu. Oni su imali od 200 do 250 koncerata godišnje. Taj patent tolike količine nastupa su nasledili kasnije i: „Bijelo dugme“, „Riblja čorba“, „Azra“, „Parni valjak“, „Bajaga i instruktori“, analizirao je Peca Popović i dodao „YU grupu pre svega krasi poštenje, nikada nisu izašli loše raspoloženi, nisu nikad mogli da prevare publiku, nisu pravili razliku da li sviraju u nekom selu ili velikom gradu ili ogromnim festivalima. Uvek su davali svoj maksimum kao najdugovečnija grupa na ovim prostorima. Da bi bio najbolji i dugo trajao, možeš biti samo ovakav kao YU grupa i nikako drugačije, sve ostalo je samo PR i foliranje“, zaključio je Petar Peca Popović.

Ovom prilikom, prvi put je prikazan trejler za dokumentarni film o YU grupi koji režira Darko Lungulov koji je bio sprečen da dođe pa se obratio video porukom:

“ Dragi poštovaoci naše YU grupe. Namerno kažem „naše YU grupe, jer ne postoji bend koji je više voljen i kojim se više ponosimo nego YU grupa. Zato su oni „naši“. Sedam godina snimamo film i poslednji kadrovi će pasti na veličanstvenom koncertu koji svi očekujemo 10. septembra na Tašu. Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentaraca, ovo je intiman pogled na to šta znači biti legendarni bend, i biti porodica. Pratili smo članove YU grupe na koncertima, probama, snimali intimne trenutke, intervjue, putovali smo sa njima po Evropi, bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, intervjuisali bivše članove benda i članove porodice, istraživali arhivski materijal. Ujedno, obaveštavamo i početak crowdfunding kampanje, kojom pozivamo sve fanove YU grupe da zajedno sa nama, nam pomognete da završimo ovaj epski dokumentarac, o epskoj grupi, na način koja naša YU grupa to zaslužuje. Svaka pomoć je dragocena, a ako ne možete materijalno, pomozite nam tako što ćete proširiti reč o našoj kampanji. ” – rekao je Darko Lungulov i poželeo sve najbolje YU grupi u pripremi koncerta na Tašmajdanu.

Muzičko putovanje povodom velikog jubileja YU GRUPE upotpuniće dvanaest veličanstvenih kolega iz čitavog regiona: Tihomir Pop Asanović, Momčilo Bajagić Bajaga, Janez Bončina Benč, Dejan Cukić, Nikola Čuturilo Čutura, Bora Đorđević, Zele, Zvonimir Đukić Đule, Bruno Langer, Saša Lokner, Dado Topić i Vlatko Stefanovski.

Ukoliko želite da uživate u muzičkim bravurama mnogobrojnih legendi obezbedite karte na vreme na prodajnim mestima tickets.rs i gigstix.com

Izvor: Naxi Media Mix- YU grupa PR
Foto: Naxi Media Mix – Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.