U Srbiji vanredno stanje zbog koronavirusa: Zaštita i preventiva

Sinoć je zbog pandemije korona virusa predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije, koja je odmah  stupila na snagu.

Mere koje propisuje vanredno stanje u Beogradu

Gradski štab za vanredne situacije grada Beograda doneo je na večerašnjoj sednici Odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji grada Beograda u skladu sa Zakonom o odbrani, odlukom o proglašenju vanrednog stanja Predsednika Republike, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije.

Kako je saošteno iz Gradske uprave, a prenosi portal Beinfo,  Gradski štab za vanredne situacije doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Beograda:

– Sekretarijatu za javni prevoz izdata je naredba za smenjenje obima javnog gradskog prevoza na teritoriji grada Beograda od utorka, 17. marta 2020. godine i njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.

– Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu za prekid rada svih predškolskih ustanova na teritoriji Grada Beograda.

– Od ponedeljka, 16. marta 2020. godine Sekretarijatu za privredu naloženo je sprovođenje naredbe za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica.

– Sekretarijatu za socijalnu zaštitu izdata je naredba za zatvaranje dnevnih centara i klubova za odrasle i starije.

– Sekretarijatu za sport i omladinu izdata je naredba za prekid rada svih sportskih obejakata na teritoriji grada Beograda.

– Načelniku Gradske uprave izdata je naredba za omogući rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima i licima starijim od 60 godina.

– Data je naredba Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije sa građanima da prilagodi rad Beogradskog pozivnog centra u cilju pružanja informacija za pomoć građanima, kao i da koordinira rad sa opštinskim štabovima za vanredne situacije i opštinskim pozivnim centrima. Cilj osnivanja ovih centara je organizovanje pomoći najstarijim sugrađanima kao što je donošenje namirinica i lekova na kuću i organizovanje lekarske pomoći.

– Sekretarijatu za poslove komunalne milicije i Sekretarijatu za inspekcijske poslove izdata je naredba za pojačani nadzor na svim objektima zatvorenog tipa koji primaju više od 50 osoba, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije od 15. marta.

– Gradski štab za vanredne situacije naložio je svim komandantima opštinskih štabova za vanredne situacije na teritoriji Beograda da na svojoj teritoriji angažuju poverenike i zamenike poverenika civilne zaštite na poslovima zaštite i spasavanja.

 

Preventiva i zaštita

U nastavku pročitajte uputstva o preventivi, te željenom ponašanju povodom korona virusa na osnovu saveta stručnjaka.

Neki od načina preventive za sugrađane starije od 65 godina:

– Strogo vodite računa da što manje izlaziti iz kuće
– Boavite u odvojenoj i provetrenoj prostoriji sa zatvorenim vratima. I druge delove kuće treba često provetravati
– Strogo izbegavajte fizički kontakt sa drugima i ne koristite iste predmete. Ako morate da izađete iz sobe, stavite masku ili deo garderobe preko nosa i usta.
– Ako je moguće, koristite drugo kupatilo u kući
– Kada kijate ili kašljete pokrijte usta maramicom ili rukom, odnosno laktom i obavezno operite ruke posle toga
– Često perite ruke, posebno pre i posle kuvanja obroka i upotrebe toaleta
– Svakodnevno dezinfikuje sobu
– Odlazite otpatke i prljav veš odvojeno od ukućana
– Ako morate da platite račune ili idete u kupovinu, zamolite nekog mlađeg da to uradi za vas.
– Održavajte svakodnevnu rutinu koliko vam izolovani uslovi dopuštaju. Budite stalno u komunikaciji sa bližnjima
– Ako vam nije dobro, nemojte da idete do lekara, nego pozovite telefonom 

Prevencija za svakoga: 

Često perite ruke sapunom i vodom (u trajanju najmanje 20 sekundi) ili koristite sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkohola.

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.

Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.

Ako kašljete ili kijate prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke.

Često provetravajte prostorije u kojima boravite.

Izbegavajte okupljanja sa većim brojem ljudi u zatvorenom prostoru.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.

Masku koristite samo ako kijate ili kašljete ili ukoliko negujete bolesne.

PREPORUКE ZA OSETLJIVE GRUPE STANOVNIŠTVA

Infekcija korona virusom u oko 80% slučajeva uzrokuje blagu bolest i većina obolelih se oporavlja dok 6% ima teški oblik bolesti sa komplikacijama. Najveći broj teških oblika bolesti registrovan je kod osoba starijih od 60 godina i osoba sa hroničnim bolestima (bolesti srca i krvnih sudova, hronične bolesti disajnih organa, šećerna bolest). Starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da se pridržavaju istih opštih mera zaštite kao i opšta populacija i da koriste svoju uobičajenu terapiju prema savetu lekara.

Mere zaštite:

Često perite ruke vodom i sapunom (u trajanju od najmanje 20 sekundi) ili sredstvima koja sadrže 70% alkohol.

Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju povišenu telesnu temperaturu, kijaju i/ili kašlju.

Izbegavajte pozdravljanje rukovanjem i ljubljenjem, a sa sagovornicima održavajte razdaljinu od najmanje jednog metra.

Ne dirajte oči, nos i usta neopranim rukama.

Ako kašljete ili kijate, prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i ruke odmah operite.

Hiruršku masku koristite ako kijate i kašljete ili ukoliko negujete bolesnog člana porodice dok se maska ne ovlaži. Nakon skidanja maske obavezno temeljno oprati ruke.

Često provetravajte prostorije u kojima boravite.

Izbegavajte boravak u zatvorenom prostoru sa većim brojem ljudi- sredstva javnog prevoza u vreme većih dnevnih gužvi, odlazak u supermarkete, tržne centre i druga mesta javnog okupljanja (npr. bioskopi, pozorišta, sportske manifestacije).

Ukoliko imate zakazan lekarski pregled ili vam je potreban recept za lekove koje redovno uzimate, kontaktirajte lekara telefonom.

Ne uzimajte antibiotike na svoju ruku.


Održavajte higijenu životnog prostora.

 

КAКO DA SE ZAŠTITITE OD INFEКCIJE NOVIM КORONA VIRUSOM?

Često perite ruke sapunom i vodom ili sredstvima za suvo pranje ruku na bazi alkohola. Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, pranjem ruku sapunom i vodom i čišćenjem ruku sredstvom za suvo pranje na bazi alkohola ubijate virus.

КADA TREBA PRATI RUКE?

PRE:

– neposrednog kontakta sa hranom i pripreme hrane
– dodirivanja usta, nosa i očiju
– kontakta sa bolesnikom

POSLE:

– brisanja nosa, kašljanja, kijanja
– upotrebe toaleta
– kontakta sa životinjama
– rukovanja otpadom ili čišćenja prostorija
– vožnje gradskim prevozom ili dodirivanja predmeta koji su u dodiru sa velikim brojem ljudi
kontakta sa bolesnikom

КOLIКO DUGO TREBA PRATI RUКE? Pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi.

Кada kašljete i kijete: pokrijte usta i nos povijenim laktom ili maramicom. Maramicu odmah bacite u kantu za otpatke sa poklopcem i operite ruke na propisan način.

Zašto? Ovim se sprečava da se bakterije i virusi šire kroz vazduh i zadržavaju na površinama. Ukoliko kijete ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete, površine ili ljude koje dodirnete.

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta.

Zašto? Ukoliko se na vašim rukama nalazi virus, na primer zato što ste bili u blizini obolele osobe, možete se inficirati dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Držite se na odstojanju: Održavajte udaljenost od 1-2 metra između sebe i obolele osobe.

Zašto? Кada neko kija ili kašlje, kapljice koje u sebi nose virus mogu da dospeju do vas i da se zarazite.

*Tekst je u celosti preuzet sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije; covid19.rs.

Građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

• izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

• izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

• pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

• može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

• pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

• izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom savetujemo da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju (na srpskom i engleskom, kao i na kineskom jeziku).

Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ograničenja u međunarodnom saobraćaju putnika i roba.

*Tekst je u celosti preuzet sa sajta Ministarstva zdravlja Republike Srbije; covid19.rs. 

Izvori: beoinfo/ covid19.rs
Foto: Bigstock/galinadvorak

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.