Svečano otvoren 51. BEMUS

U nedelju, 6. oktobra koncertom u Dvorani Kolarčeve zadužbine svečano je otvoren 51. BEMUS.

Umetnički direktor festivala Bojan Suđić je, pozdravljajući publiku, skrenuo pažnju na to da nas je Bemus proteklih godina sve formirao, i kao muzičare i kao publiku, ali ne manje i kao društvo u celini koje je rešeno da pripada kulturnoj Evropi u kojoj klasična muzika zauzima možda i naviše mesto.

„U novih 50 godina BEMUS stupa kao naš najznačajniji muzički festival, svestan svoje izuzetno bogate istorije fantastičnih umetnika i ansambala koji su nastupali na njemu, ali i novog vremena koje donodi velike izazove i potrebu da se umetnost dodatno približi čoveku, u svetu gde materijalno predstavlja dominanatan, često i jedini sadržaj „, poručuje Suđić.

Za ovogodišnji program, on je rekao da je njegov lični moto glasio – superioran kvalitet pre svega. Izrazio je je nadu da će umetnici na sceni ispuniti i prevazići očekivanje publike koje je tradicionalno i sa razlogom visoko.

Suđić je potom najavio našeg uvaženog i čuvenog violinistu Jovana Kolundžiju, člana Odbora Bemusa, kome je pripala prilika da oficijelno otvori festival, što je on izveo na autentičan način – svirajući kompoziciju Introdukcija Kamija Sen-Sansa.

Prvi koncert BEMUS-a doveo je u Beograd jednu od najvećih operskih zvezda današnjice, soprana Anđelu Georgiju i Čarlsa Kastronova, jednog od naprestižnijih svetskih tenora mlađe generacije Čarlsa Kastronova, čije je nastupe u produžetku večeri publika pratila bez daha.

Danas, 7. oktobra od 20 časova u Kombank dvorani, na 51. BEMUS-u nastupaju čuveni majstori džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big Band RTS. Celokupan program BEMUS-a dostupan je na oficijalnom sajtu festivala.

Izvor: Naxi Media Mix-CEBEF PR
Foto: Bigstock-yuran-78

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.