Sutra počinje 54. BEMUS!

Ovogodišnje izdanje najstarijeg i najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji otvara koncert slavnog velškog bas-baritona Brina Terfela uz Festivalski orkestar “Virtuozi”, dirigenta Bojana Suđića i gošću Sofiju Petrović, sopran, 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini u 20 časova.

Na programu su najlepše numere iz opera Riharda Vagnera (Majstori pevači, Tristan i Izolda, Valkira), Betovena (Fidelio), Boita (Mefistofel), Verdija (Magbet), Geršvina (Porgi i Bes), kao i iz mjuzikala Violinista na krovu, Mačke, Kamelot i Les Miserables.

Brin Terfel je jedan od vodećih operskih umetnika i „vagnerijanaca“ današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su Gremi, Classical Brit i Gramophone Award, uz diskografski opus koji obuhvata opere Mocarta, Vagnera i Štrausa i više od petnaest solističkih albuma. Takođe, Brin Terfel je proglašen za komandanta Britanske imperije (CBE) za svoje zasluge u operi 2003. godine, odlikovan je Kraljičinom medaljom za muziku 2006. i dobio je titulu viteza za zasluge u muzici 2017. godine. U Austriji je dobio najviše pevačko zvanje „Kammersanger”. Debitovao je na međunarodnoj operskoj sceni 1991. godine u Teatru La Mone u Briselu. Iste godine je debitovao u SAD u Operi Santa Fea (u ulozi Figara). U njegove najznačajnije uloge tokom bogate karijere spadaju Mefisto (Faust), Leporelo (Don Đovani), Jovan (Saloma), Đani Skiki, Nik Šedou (Život razvratnika), Volfram (Tanhojzer), Balstrod (Piter Grajms) i Četiri zlikovca (Hofmanove priče), pored mnogih drugih. „Njegov Votan, Zaks, Skarpija, nisu samo dramski likovi, već sile prirode“ (Tom Servis, BBC Music Magazine ).

Terfel je obeležio svoj pedeseti rođendan i dvadeset pet godina profesionalne karijere velikim Gala koncertom u Rojal Albert Holu, koji je vodila holivudska zvezda Majkl Šin. Obeležavanje je nastavljeno u Velškom Milenijumskom centru u Kardifu.

Nedavni nastupi uključuju sledeće uloge: Balstrod u Bečkoj državnoj operi i Kraljevskoj operi Kovent Garden, Holanđanin u Bečkoj državnoj operi, debi u ABAO Bilbao operi, Falstaf u Ciriškoj operi, Bavarskoj državnoj operi u Minhenu i na festivalu Grange Park Opera, Skarpija (Toska) u Pariskoj nacionalnoj operi i Nacionalnoj operi Bukurešta, Don Pizaro (Fidelio) u Šlosbergu, Svini Tod u Ciriškoj operi i Boris Godunov u Berlinskoj državnoj operi i Kraljevskoj operskoj kući.

Pored svečanog otvaranja Milenijumskog centra u Velsu, gde je nastupao u specijalnom koncertnom izvođenju opere Toska u ulozi Skarpije sa ansamblom Velške nacionalne opere, Terfel je nastupao i na BBC Last Night of the Proms i Royal Variety Show, zatim na Gala koncertu sa Andreom Bočelijem u Central parku u Njujorku, a učestvovao je i na specijalnom Božićnom koncertu i TV prenosu Metropoliten opere Met Stars Live in Concert iz katedrale Brekon u Velsu. Nedavno je nastupao na seriji koncerata sa Nacionalnim orkestrom Bretanje u Renu i Parizu, kojima su obeleženo 250 godina Betovenovog rođenja sa orkestarskim aranžmanima Betovenovih keltskih kompozicija.

Ulaznice za koncerte na 54. BEMUS-u u prodaji su na blagajnama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beogradske filharmonije i putem veb sajta tickets.rs

BEMUS realizuje Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu i uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

Izvor: Naxi Media Mix-CEBEF PR
Foto: Bigstock-yuran-78

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.