Stjepko Gut dobitnik nagrade „Darko Kraljić“ za životno delo

Nagradu Udruženja kompozitora Srbije „Darko Kraljić“ za muzičko stvaralaštvo, odnosno životno delo u domenu popularne muzike za 2023. godinu, dobio je kompozitor, aranžer, džez trubač, dirigent i pedagog Stjepko Gut.

S obzirom na izuzetno bogato umetničko nasleđe i značajan doprinos Stjepka Guta na muzičkoj sceni, Nagradu „Darko Kraljić“ za 2023. godinu dodelila je stručna komisija čiji su članovi bili Radivoje Radivojević, predsednik komisije, i kompozitori Jovan Maljoković, Dragoljub Ilić, Žarko Dančuo i Vladan Vučković – Paja. Njihova odluka odražava visok umetnički standard i pažljiv odabir dobitnika ove prestižne nagrade.

Doživljavajući muziku kao univerzalan jezik, Gut teži spajanju različitih elemenata, pri čemu ne narušava osnovne karakteristike stilova koje koristi. Stjeko Gut, inspirisan srpskom folkolrnom tradicijom još od polovine 70-ih godina, ističe se kao kompozitor i aranžer. Njegove najpoznatije kompozicije u Balkan džez stilu nalaze se na albumima „Skice sa Balkana“ (Sketches of Balkan) i „Afro-balkanske skice“. Kroz ostvarivanje ideje žanrovske sinteze, postiže izuzetan umetnički efekat, a najviše se ističe u Srpskoj simfonijskoj džez sviti.

Laureatu će nagrada biti uručena na autorskom koncertu 17. juna 2024. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, na kome će biti izvedene najpoznatije kompozicije iz njegovog bogatog autorskog opusa.

Izvor: Naxi Media Mix
Foto: Bigstock-apichsn

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.