Preminuo Mustafa Nadarević

Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo je juče, 22. novembra u 78. godini, piše RTS.

Proslavljeni hrvatski i bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac i režiser je, kako piše RTS, preminuo u svom domu u Zagrebu posle borbe sa karcinomom pluća.

Diplomirao je glumu na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umetnost, a pozorišnu karijeru započeo kao član Zagrebačkog kazališta mladih.

Filmsku karijeru započinje početkom osamdesetih godina 20. veka, a popularnost mu donosi uloga Zijaha u filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice. Slede uloge u filmovima „Već viđeno“ Gorana Markovića, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine za koju je dobio Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca. Ostvario je glavnu mušku ulogu u filmu „Kad svane dan“ Gorana Paskaljevića iz 2012. godine.

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom „Let iznad kukavičjeg gnezda“. Postavio je više predstava, između ostalih „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića i „Zabune“ Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i „Hasanaginicu“ Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Najširoj publici ostaće upamćen po ulozi Izeta Fazlinovića, glavne muške uloge u popularnoj seriji „Lud zbunjen normalan“.

 

Izvor: Naxi Media Mix-RTS-Wikipedia
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.