Preminuo Aleksandar Sanja Ilić


Aleksandar Sanja Ilić, srpski kompozitor, muzičar i osnivač muzičke formacije „Sanja Ilić i Balkanika“, preminuo je u 70. godini, preneo je juče RTS.

Po obrazovanju diplomirani arhitekta, rođen je u muzičkoj porodici, pa interesovanje prema muzici pokazuje još kao tinejdžer. Kao dvanaestogodišnjak napisao je muziku na tekst Duška Radovića koju je izvodio Dragan Laković, kao šesnaestogodišnjak osmislio je kompoziciju „Pesnik mira“ koju je pevala Lola Novaković, a sa kojom je Jugoslavija trebalo da se predstavi na Evroviziji 1968. Godine 1976. njegovu kompoziciju “ Baj, baj, baj“ izvela je Bisera Veletanlić, na istom takmičenju ali ovoga puta u Opatiji.Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani“, a zatim u grupi „San“.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ na tekst Ljubivoja Ršumovića.

Njegova pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe „Aske“ predstavljala je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982. godine. Sanja je i autor pesme „Princeza“ u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, koja je bila kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984. godine, a koja i danas važi za jedan od najlepših dueta regionalne muzičke scene.

Grupu „Balkanika“ je osnovao 1998. godine. Prvi album je izdat 2000. a iste godine održan je i prvi koncert 26. juna u Sloveniji, nakon čega kreće veliki uspeh grupe, serije uspešnih turneja i koncerata u svim godinama koje dolaze.

Godine 2018, Balkanika predstavlja Srbiju na Pesmi Evrovizije sa pesmom „Nova deca“. Takođe 2018. grupa dobija prvu nagradu publike i prvu nagradu stručnog žirija na internacionalnom muzičkom festivalu Ohridski trubaduri 2018.

Na prvom internacionalnom festivalu MAC Music Awards Ceremony održanom u januaru 2019. godine u beogradskoj Areni, grupa dobija, verovatno najprestižniju muzičku nagradu u regionu kao najbolja etno grupa i to ponovo sa pesmom „Nova deca“.

Radio je i na polju primenjene muzike, komponujući muziku za filmove i serije među kojma su: „Vukovar, jedna priča“, „Kabare 011“, „Selo gori, a baba se češlja“, „Led“…

Sa Irfanom Mensurom (tekst) autor je muzike kultne pesme „Plava ptica“, nastale za potrebe istoimene predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izvor: Naxi Media Mix-RTS-Wikipedia
Foto: Bigstock-Lukasz Kochanek

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.