Premijerom filma Francuska otvoren Festival francuskog filma

Premijerom filma „Francuska“ reditelja Bruna Dumona, koji je bio deo kanske selekcije za tekuću godinu, juče je u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu punom filmske publike, otvoren treći Festival francuskog filma. U okviru pet festivalskih dana biće prikazano 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF.

Sada već uveliko tradicionalnu fimsku smotru otvorili su Ambasador Francuske u Srbiji, Žan Luj Falkoni ( Jean – Louis Falconi ), predsednik opštine stari grad Radoslav Marjanović i direktor Kombank Dvorane i MCF MegaCom filma Igor Stanković.

Na samom početku brojnim medijima i posetiocima obratio se Igor Stanković koji je govoreći ispred Kombank Dvorane i MegaCom filma istakao da je velika čast otvoriti treći Festival francuskog filma, posle perioda pandemije kada je festival uz sve moguće napore održan u bioskopu Drive in na Adi 2020. Uz zahvalanost svim partnerima koji su pomogli održavanje festivala on je poručio: „Srećan sam što će Festival svoj ovogodišnji život početi u divnom okruženju, na divnom mestu i odličnom društvu na Kosančićevom vencu , mestu gde živi kultura. Ove godine imaćete prilike da pogledate filmove kanske selekcije iz 2021. među kojima je i film otvaranja „Francuska“; ali i ostvarenja kao što su „Ibrahim“, „Profesorka klavira“, „Trijumf“, „Dva Alfreda“, istakao je Stanković.

Dušan Petrić predsednik Skupštine opštine Stari Grad poručio je da je veoma srećan zbog održavanja trećeg Festivala Francuskog filma na jedinstvenom mestu, kao što je Kosančićev venac : „Mi se kao gradska opština trudimo da oživimo javne prostore poput ovog i verujem da ćemo sa partnerima poput Francuskog instituta uspeti u želji da naša opština postane epicentar kulturnih dešavanja“, poručio je Marjanović.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izrazio je zadovoljstvo jer su Francuska i Srbija tradicionalno filmske zemlje : „Ovogodišnje izdanje festivala predstaviće 12 najaktuelnijih francuskih filmskih ostvarenja i za cilj ima da ovdašnjoj publici prikaže nove tendencije francuske kinematografije. Filmovi koje ćete imati priliku da pogledate navešće vas na razmišljanje o značajnim društvenim pitanjima i navešće vas na smeh ili plač, što i jestem u sažetom smislu, uloga filma“, rekao je Falkoni.

Podsetimo, poslednjeg dana festivala u Kombank Dvorani biće prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela (Claus Drexel) poznatog po naslovima „Porodične veze“, „Na ivici sveta“,“Amerika“. Glavne uloge poverene su francuskim glumcima Katrin Fro (Catherine Frot) glumici i piscu široj javnosti poznata po filmu Margarita iz 2015. u kojoj je tumačila ulogu slavne francuske glumačke dive- Margarete Dumon ( Margaret Dumont) ; zatim glumica i reditelja Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Između ostalih na festivalu će biti prikazana drama, sa elementima komedije „Trijumf“ iz 2020. reditelja Emanuela Kurkola (Emmanuel Courcoul), francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva alfreda“ kao i klasici Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

Omaž francuskom filmu u okviru festivala održava se u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a. Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad. TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.

Karte su u prodaji na blagajni Kombank dvorane, dok je ulaz u bioskop na otvorenom besplatan.

Program celokupnog festivala dostupan je na sajtu www.kombankdvorana.rs

Izvor: Naxi Media Mix- Kombank dvorana PR
Foto: Bigstock- Jag_cz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.