Počeo 52. FEST: Želimiru Žilniku dodeljena nagrada Beogradski pobednik

Dodelom nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, 23. februara 2024, u prepunoj Velikoj sali MTS Dvorane, svečano je otvoren 52. međunarodni filmski festival FEST.

Ovogodišnji FEST, svečano je otvorio jedano od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije Žilnik, rekavši da ga je uručenje nagrade Beogradski pobednik toliko dirnulo da je umalo zaboravio da otvori 52. FEST.

“Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj nagradi. Prvo zato što znam, kao što i svi znamo da je festival sa najboljim repertoarom, sa nainteresantnijim filmovima u Srbiji upravo ovaj festival. I on traje već 52 godine tako da uvek kad sam se pojavljivao faktički sam bio ne samo u procesu gledanja nego i učenja”, rekao je Žilnik i dodao:

“Ne mogu da se ne setim da od ovih 50-tak, 60-tak filmova ne bih mogao da uradim ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kretivnost i energiju saradnika. A sadranici, ako se uzme u obzir sve od glumaca do onoga što se zove tehnička ekipa, bilo je koliko vas sada ovde ima u ovoj sali sa balkonom. Voleo bih da se zahvalan i njima, od koji je petoro Ili šestoro ovde u publici”, zaključio je Žilnik.

Na ovogodišnjem FEST-u imamo više od 100 filmova u osam programskih celina. A osim igranih, dokumentarnih i animiranih filmova sa gotovo svih meridijana, publika će moći da pogleda čak  6 domaćih ostvarenja, o čemu je nešto više objasnio umetniči direktor FEST-a Jugoslav Pantelić:

“Odlučujući o sloganu koji bi bio prikladan za ovogodišnje izdanje FEST-a nekako je samo iskrsla rečenica “Idi i gledaj”, naslov filma iz 1985. godine reditelja Elema Klimova. “Idi i gledaj” predstavlja poziv ljubiteljima sedme umetnosti da otvorena srca priđu filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i donose najrazličitije priče svaki na svoj način. Ali to je i pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i otkrivanja, onaj osećaj kad nešto vidimo prvi put”, naveo je Pantelić. On je rekao i da ovogodišnja selekcija Fest Fokus obuhvata filmove koji se bavi decom i mladima koji preživljavaju neki vrstu nasilja. “Potreba da se kao društvo bavimo ovom važnom temom poklopila se sa mnoštvom odličnih  filmova koji se bave ovom tematikom te se formirala selekcija koja ima potencijal da pored umetničke snage deluje i edukativno” objasnio je Pantelić. Umetnički direktor istakao je novu selekciju Snoliki film koja je nastala iz potrebe da se na jednom mestu okupe filmovi sa sasvim drugačijim izrazom. Prema njegovim rečima treba istaći i selekciju Fest Klasik, u kojoj se nalaze značajna ostavrenja iz istorije filma, ali i deo karijere laureata nagrade Beogradski pobednik.

Gledaocima su se predstavili članovi FEST-ovih žirija, voditelji ceremonije otvaranja bili su glumici Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Svojim najprepoznatljivijim hitovima otvaranje FEST-a uveličala je popularna muzička grupa Artan Lili.

Pre početka ceremonije svečanog otvaranja 52. FEST-a, crvenim tepihom MTS Dvorane prošetali su glumci, reditelji, gosti i čelni ljudi festivala.

Film koji je otvorio 52. FEST je kratkometražno ostvarenje “Još jedan dan” Radivoja Bukvića, ovoga puta u ulozi reditelja, koji se nakon prikazivanja poklonio sa svojom ekipom. Nakon toga prikazan je film Aleksandra Pejna, “Bartonova akademija”. Sve ulaznice za svečano otvaranje 52. FEST-a bile su rasprodate danima unapred.

Izvor: Naxi Media Mix, Fest PR
Foto: Naxi Media Mix, Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.