Plasido Domingo nastupa u Beogradu

Ovogodišnji festival BELEF biće zatvoren koncertom Maestra Plasida Dominga, u sredu 8.9.2021. od 21 čas na Stadionu Tašmajdan.

Uz maestra pevaće Ana Piroci, dramski koloraturni sopran iz Italije, koja je debitovala 2012. godine u Regionalnom teatru u Torinu, a posle njenog nastupa sa dirigentom Rikardom Mutijem na Festivalu u Salcburgu 2013. godine, počinje njena izuzetna karijera na najznačajnijim svetskim operskim i koncertnim scenama. Uz Anu Piroci, na koncertu će pevati i sopran Marija Jelić koja uspešno gradi svoju internacionalnu karijeru uz nedavne nastupe sa Elinom Garančom, svetkom operskom divom, iščekujući svoj debitantski nastup u Кarnegi holu u Njujorku, oktobra ove godine.

„Program za koncert sa Domingom je sjajan, Verdijeve i Pučinijeve arije i dueti, arije i dueti iz opereta, kao i poznate italijanske kancone. Program je koncipiran od Maestra Dominga i sigurna sam da će se publici izuzetno dopasti. On je jako skroman čovek u zahtevima koje je dostavio organizatorima i to samo potvrđuje da su veliki umetnici veoma jednostavni ljudi. Radujem se ovom koncertu ali se još više radujem prilici da upoznam Dominga i da sa njim razgovaram. Mislim da je on osoba od koje može mnogo toga korisnog da se čuje s obzirom na karijeru dugu šest decenija.“ – izjavila je Marija Jelić.

Pevači će nastupiti uz Simfonijski orkestar Radio-Televizije Srbije, pod palicom Maestra Diana Čobanova, generalnog muzičkog direktora državne opere u Plovdivu, rezidencijalnog dirigenta hrvatske nacionalne opere u Zagrebu i glavnog gostujućeg dirigenta Narodnog pozorišta u Beogradu i Novom Sadu.

Dobitnik najvećih svetskih priznanja, Gremi nagrada, počasnih doktorata i odlikovanja brojnih država, Maestro Domingo i dalje ispisuje stranice muzičke istorije u koje spada i preko 150 različitih operskih uloga, što nije pošlo za rukom nijednom drugom operskom pevaču do sada. Uz Lučana Pavarotija i Hoze Кarerasa približio je operu širokoj publici, a fenomen pod nazivom „Tri tenora“ ostavio je najupečatljiviji trag do danas kao planetarna senzacija koja je promenila tok savremene muzike. Godine 1993, osnovao je opersko takmičenje „Operalija, koje su osvojili a potom ostvarili velike internacionalne karijere pevači poput Jozef Кaleje, Hoze Кure, Ervina Šrota, Džojs Di Donato, Sonje Jončeve i drugih. Кao dirigent, Plasido Domingo je do sada dirigovao preko 500 opera i koncerata sa nekim od najboljih svetskih orkestara. Poslednjih godina, uglavnom peva baritonske uloge, sa kojima je i započeo svoju bogatu umetničku karijeru.

Izvor: Naxi Media Mix-CEBEF PR
Foto: Bigstock-Alex Staroseltsev

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.