Omaž Feliniju i proslava filmske umetnost: Počeo je 51. FEST

51. FEST svečano je otvoren večeras u Velikoj sali mts Dvorane uručenjem Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Lordanu Zafranoviću, proslavljenom reditelju i Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani, producentu.

Revijalni program započet je kompozicijom Nina Rote iz „Amarkorda“, kultnog ostvarenja italijanskog sineaste Federika Felinija koje u ovoj godini obeležava pola veka postojanja, u izvođenju orkestra „Stanislav Binički“. Omaž Feliniju u godini u kojoj se obeležava i tridesetogodišnjica od njegove smrti dat je kroz plakat i slogan festivala „Strast života“, koji se referiše na Felinijevu izjavu da „nema početka, nema kraja, postoji samo strast života“.

Počast je odata i brojnim umetnicima i filmskim stvaraocima koji su nas napustili u protekloj godini, među kojima su: Andžela Lensberi, glumica, Karlos Saura, reditelj, Đina Lolobriđida, glumica, Hju Hadson, reditelj, Džejms Kan, glumac, Olivija Njutn-Džon, glumica, Piter Bruk, pozorišni i filmski reditelj, Rej Liota, glumac, Robi Koltrejn, glumac, Branka Veselinović, glumica, Branko Cvejić, glumac, Dejan Mijač, pozorišni i filmski reditelj, Jovan Joca Jovanović, reditelj, Kornelije Kovač, kompozitor, Milovan Vitezović, scenarista i književnik, Ratko Polič, glumac, Mladomir Puriša Đorđević, reditelj…


Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, obratio se prisutnima i osvrnuo na tradiciju festivala koja premašuje pola veka:

„FEST je tokom svog trajanja delio sve dobro i loše što je ovo društvo preživelo i uprkos svemu opstao. On me podseća na Andrićev most, zato što se na njega reflektuju društvene i istorijske promene, a on uspeva da ih nadživi i ostane veran sebi. I zato što nas, kao i most, spaja. On je mesto susreta na kome se susrećemo sa filmovima i jedni sa drugima. Takva mesta su dragocena i treba ih čuvati“, rekao je Pantelić i pozvao publiku da vođena ovogodišnjim sloganom „Strast života“ u njega upiše sopstveno značenje i „filmovima iz programske selekcije priđe lično, vođena osećajem i radoznalošću, vlastitim viđenjem sveta i umetnosti, ali i da  bude otvorena za drugačija iskustva, jer nas ona menjaju“.


Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Reditelju Lordanu Zafranoviću uručen je „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos umetnosti uz retrospektivu njegovog dosadašnjeg filmskog opusa.

„Ovaj festival je velika svečanost filma i zato je odgovornost nas stvaralaca velika. Nakon intimnih radnji oko filma, mi izlazimo pred vas. Vi ste moja publika, i niste to nikada prestali biti. Mi zbog vas pravimo filmove i zato mi je nagrada ovog festivala veoma draga“, rekao je Zafranović.

„Beogradski pobednik“ uručen je i Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani, producentu koji se zahvalio prisutnima na ovom prestižnom priznanju.

Predstavljen je ovogodišnji žiri glavnog takmičarskog programa: Vinko Brešan, reditelj, Petar Benčina, glumac, Laza, reditelj i producent, Jovana Stojiljković, glumica i Jelena Mitrović, producentkinja.

Članovi žirija nagrade kritičara „Nebojša Đukelić“ su Maja Medić, fotografkinja, rediteljka i producentkinja, Greg De Kjur, teoretičar filma i Dijana Metlić, istoričarka umetnosti.

Žiri nagrade „Milutin Čolić“ dnevnog lista „Politika“ ove godine čine: Stefan Arsenijević, reditelj, Marko Đorđević, reditelj i Dubravka Lakić, filmska kritičarka.

Publika je na svečanom otvaranju imala priliku da pogleda kratki film „Bakšiš“ u režiji Katerine Tane, kao i najnovije ostvarenje Fransoa Ozona „Zločin je moj“, koje je međunarodnu premijeru imalo upravo na FEST-u.

Program svečanog otvaranja vodila je glumica Hristina Popović.

51. FEST trajaće do 5. marta, a u okviru festivala biće prikazano 113 filmova iz 39 zemalja, od toga 107 premijernih.

Zatvaranje festivala obeležiće projekcija filma „Usta puna zemlje“, poslednjeg ostvarenja velikana domaće kinematografije Puriše Đorđevića.

Izvor: Naxi Media Mix
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.