Odlazak Kornelija Kovača

Kornelije Kovač, proslavljeni kompozitor, pijanista, aranžer preminuo je danas, 13. septembra 2022. godine u 81. godini života.

Potekao je iz muzičke porodice. Njegov otac je bio violinista, a majka pevačica u horu opere. Svoju prvu kompoziciju „Pusti trotoari“ Kovač je komponovao već sa četrnaest godina, a prvi javni nastup imao je kao gimnazijalac.

U 1961. godini, osnovao je svoj prvi bend „BKB“, koji je u to vreme postao poštovan džez trio. Godine 1966. postao je član „Indeksa“, a septembra 1968. godine Kovač se preselio u Beograd gde je osnovao čuvenu „Korni grupu“.

Kovač je pisao muziku za mnoge popularne izvođače poput Zdravka Čolića, Olivere Katarine, Bisere Veletanlić, Nede Ukraden, Mikija Jevremovića, Miše Markovića, Lepe Brene.

Godine 1979. Kornelije se preselio u Englesku gde je učestvovao u mnogim muzičkim projektima. Neki od muzičara sa kojima je Kornelije sarađivao su: Berni Marsden, gitarista grupe Vajt snejk, Hans Cimer, Pol Džons, bivši pevač grupe Manfred men, Endi Pesk, Kolin Hodžkinson, Džodži Hirota.

Pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju. Njegove pesme su bile na brojnim albumima koji su bili izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Švedskoj, Holandiji, Finskoj… Mnoge od njih su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Izvor: Naxi Media Mix-wiki
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.