Moj OFF: Bitlsi za Svetski dan muzike

U susret Svetskom danu muzike koji se obeležava 21. juna (nedelja), filmski program Online bioksopa MOJ OFF biće u znaku poznatih tonova, dopunjen filmskim ostvarenjima o muzici i životima muzičara koji su zadužili svetsku umetničku scenu.

U nedelju 21. juna na mojoff.net očekuje nas BESPLATNO prikazivanje filma „The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije“, dokumentarno ostvarenje reditelja Rona Hauarda (Ron Howard) o fantastičnoj četvorci čije su pesme poput „Help“, „Twist and Shout“, „Yesterday“, „Let it be“ i druge i danas prepoznatljive mnogim generacijama.

Dvostruki dobitnik nagrade Oskar, Ron Hauarda („Blistavi um“), snimio je dokumentarni film o čuvenim Bitlsima, dajući istraživački i avanturistički prikaz sa osvrtom na ono kroz šta su članovi benda prolazili od 1963. do 1966. godine, tokom svojih turneja.

Od mnogih snimljenih filmova posvećenih čuvenom bendu, film „The Beatles: Eight Days a Week – Godine Bitlmanije“ izdvaja, kako kaže reditelj, način posmatranja stvari, fokus na putovanjima, turnejama, što ga čini nekom vrstom avanturističke priče.

„Oni, sa kojima je bilo vredno identifikovati se, bili su zabavni i kreativni ljudi“ rekao je Hauard u jednom od intervjua.

Reditelj poznat po filmovima „Apolo 13“, „Blistavi um“, ali i dokumentarnom filmu „Pavaroti“ koji je takođe deo repertoara bioskopa MOJ OFF, želeo je pričom o Bitlsima da privuče i mlađu publiku, milenijalce, one generacije koje misle da znaju mnogo o ovom bendu i njihovoj muzici, ali istinski nemaju pravi osećaj i znanje šta su oni postigli, kroz sta su prošli, šta se dešavalo u svetu oko njih u to vreme.

Pol Makartni ističe da su on i drugi član izvorne četvorke Ringo Star veoma cenili što je holivudski reditelj preouzeo palicu kada je reč o filmu o njima:
„Znali smo da smo u dobrim rukama, da je reč o nekoom ko će istražiti i napraviti nešto drugačije od tog masivnog materijala“.

Drugo dokumentarno ostvarenje Rona Hauarda „Pavaroti“ takođe je deo platforme Online bioskopa MOJ OFF kao i film o ženi bas gitaristkinji Suzan Kej Kvatro – „Suzi Kju“ – kojoj su izvor muzičke inspiracije bili upravo Bitlsi i koja je pomogla da se redefiniše ulogu žene u rokenrolu kada se 1973. godine pojavila na muzičkoj sceni.

Ostvarenje kojima obeležavamo Svetski dan muzike je i film „Zvučni talasi“ o skrivenoj snazi zvuka u kinematografiji, koji nas upoznaje sa neverovatnim znalcima koji stoje iza kamera. Oni koji stvaraju muziku za film. Intervjuisani su reditelji poput Džordža Lukasa, Ang Lija, Sofije Кopole koji su nizali uspehe radeći sa pionirima zvučnog dizajna – Valterom Murcom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom – i mnogim drugim koji su ih sledili.

Izvor: Naxi Media Mix- MCF PR
Foto: Bigstock/vasiliybudarin

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.