Međunarodni festival harfe u Beogradu

Od 25. oktobra do 01. novembra 2023. godine u Beogradu se održava Međunarodni festival harfe.

Kontinuirano, već dvadeset i dve godine ovaj festival je jedna od najznačajnijih tačaka na kulturnoj mapi Beograda koji postaje epicentar muzičkog užitka koji pruža jedan od najlepših instrumenata od pamtiveka.

Festival će biti otvoren u sredu, 25. oktobra od 18 časova, u Galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca, nastupom Mirjam Šreder iz Austrije.

Iste večeri, ali u Kulturnom centru Pančeva, od 19 časova biće upriličen audio-vizuelni ugođaj – Emilija Đorđević, harfistkinja i Gorana Aća, likovna umetnica nastupaju u multimedijalnom koncertu „Predeli harmonije – muzika za solo harfu i likovnu umetnost“. Tokom kompozicija izvedenih na harfi, u pozadini, na platnu, prikazivaće se digitalne slike namenjene specijalno za ovaj koncert. Šest kompozicija iz epoha baroka, klasicizma, romantizma i 20. veka biće propraćene pejzažom koji će imati ulogu da neopipljivu muziku doseli u jedinstveni prostor. Uz svaku kompoziciju osmišljena je slika koja prikazuje isti predeo, ali tokom različitog doba dana. Šest kompozicija obuhvatićeperiod od jednog dana, od svitanja do kasne noći, čime se muzici daje i koncept vremena.

Svojevrsni vrhunac ovogodišnjeg 22. Međunarodnog festivala harfe biće održan 28. oktobra u 20 časova u Velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, a reč je o koncertu – Muzika za ansambl harfi i hor Collegium Musicum kojim će dirigovati drum Dragana Jovanović. Kao specijalni gost nastupiće vrsni izraelski harfista – Sivan Magen.

U Muzeju nauke i tehnike, 29. oktobra od 19 časova predstaviće se pobednici takmičenja „Memorijal Milica Barić“. Reč je o novoj generaciji mladih umetnika, virtuozana na harfi, dok će 31. oktobra u PTT muzeju muzeju (Majke Jevrosime 13) od 19 časova solistički koncert održati izuzetna harfistkinja Katarina Rakić.

Ovogodišnji, 22. Međunarodni festival harfe simbolično zatvaraju višestruko nagrađivana koncertanta harfistkinja Irina Pejoska i klarinetista Vladimir Stanišić nastupom u Prostoru Miljenko Dereta (Dobračina 55) – u sredu, 01. novembra od 20 časova.

Izvor: Naxi Media Mix- Međunarodni festival harfe PR
Foto: Bigstock-StGrafix

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.