Književnica Vesna Goldsvorti dobitnica nagrade „Momo Kapor“

Ovogodišnja nagrada „Momo Kapor“ za književnost pripala je književnici Vesni Goldsvorti za roman „Gvozdena zavesa“, a odluku o tome jednoglasno je doneo žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

Članovi žirija su u obrazloženju istakli: „U svet književnosti, Vesna Goldsvorti je ušla na velika vrata knjigom „Izmišljanje Ruritanije“. O različitim „ruritanijama“ uglavnom su pisali engleski pisci. Međutim, postoji i u opusu Mome Kapora Republika Kozilija, jedna varijacija na paradigmatičnu Ruritaniju. Ova fiktivna zemlja pominje se u Kaporovom romanu „Zoe“. Upravo to je roman koji se lepo simbolički rimuje sa „Gvozdenom zavesom“ jer su oba romani o ljubavi, o istoku i zapadu, o epohi te ode velikom gradu (Njujorku odnosno Londonu). Politički teška vremena su okvir za veliku književnost. Žiriju i Zadužbini je čast da ovom nagradom na još jedan način ukažu na sjajan roman Vesne Goldsvorti, nedvojbeno dostojan nagrade Momo Kapor.”

Vesna Goldsvorti je književnica, memoarista i pesnikinja koja već više od 35 godina živi i radi u Londonu, a 2021. je primljena u britansko Kraljevsko književno društvo. Ovo 200 godina staro društvo okuplja najistaknutije književnike, među kojima je jedini srpski predstavnik Vesna Goldsvorti. Do sada je izdala pet veoma zapaženih knjiga na engleskom jeziku, koje su prevedene na dvadesetak svetskih jezika. Dugogodišnji je profesor kreativnog pisanja i engleske književnosti na Univerzitetima Kingston, Ekseter i Istočna Anglija, a godinama je radila i kao scenarista, producent i voditelj na BBC radiju. Na britanskoj stanici “Radio 4” je vodila program “Kako pronaći glas na stranom jeziku” u kome je britanskoj publici predstavljala srpsku muziku i poeziju.

Nagrađeni roman “Gvozdena zavesa – Ljubavna priča” je u februaru mesecu britanski “Gardijan” proglasio za Knjigu dana, a sjajnu kritiku je napisao poznati pisac i urednik ovog časopisa Džejms Smart. Takođe, njena knjiga poezije “Solunski anđeo” je 2011. godine dobila Međunarodnu nagradu Robert Krošou i proglašena je za “Tajmsovu” knjigu godine, a recenziju je pisao nobelovac Džon Kuci.

Od ove godine rad Zadužbine i nagradu „Momo Kapor“ podržava Erste Banka koja godinama unazad ulaže u kulturu i umetnost u našoj zemlji, svesna da one govore univerzalnim jezikom i podižu kvalitet života. Zahvaljujući ovoj donaciji Vesni Goldsvorti će na svečanoj ceremoniji, koja će biti održana 8. aprila u 12h u Svečanoj sali Skupštine grada, biti dodeljena Plaketa od srebra sa motivom školice i novčana nagrada.

 

Izvor: Naxi Media Mix- ORBIS Communications PR
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.