Enio Morikone: Odlazak majstora filmske muzike

Proslavljeni italijanski kompozitor i dirigent Enio Morikone preminuo je u 91. godini u Rimu, prenose svetski mediji.

Smrt jednog od najuticajnijih kompozitora savremene filmske muzike potvrdio je njegov advokat Đorđio Asuma, piše „The New York Times“.

Enio Morikone se smatra jednim od najtalentovanijih kompozitora primenjene muzike, koji je svoju bogatu karijeru najviše profilisao na stvaranju filmske muzike i iza sebe ostavio neprolazna muzička dela koja su postala popularna kao gotovo i sami filmovi za koje je stvarana. Među njima su vesterni s početka karijere poput: “ Za šaku dolara“, „Dobar, loš, zao“, „Bilo jednom na Divljem zapadu“, a niz se nastavlja filmovima „Bilo jednom u Americi“, „Bioskop Paradizo“, „Malena“, „Potpuni zaokret“, „Barija: kapija vetrova“, „Podlih osam“…

Morikoneov rad ovenčan je brojnim nagradama, među jkojima su: dva Gremija, dva Zlatna globusa, pet nagrada Entoni Eskvit za filmsku muziku od BAFTA-e u periodu od 1979-1992. Pet puta je bio nominovan za Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001. Morikone je dobio Počasnog Oskara u 2007. godine „za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umetnosti filmske muzike“. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu poslije njenog uvođenja 1928. godine.

Izvor: Naxi Media Mix/The New York Times-Wikipedia
Foto: Bigstock/Denis Makarenko

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.