Dolina jeze Štefana Kegija na Bitef-prologu

Bitef–Prolog, svojevrsna najava 54. Bitefa koji je odložen za sledeću godinu i realizovaće se zajedno sa 55. izdanjem festivala, održaće se u Beogradu od 12. do 14. septembra 2020. godine. Radi se o trodnevnom dešavanju koje će se, uz sve neophodne mere predostrožnosti i poštovanje zdravstvenih procedura, odigrati u Bitef teatru i na otvorenim tribinama na Skveru Mire Trailović. Publika će moći da uživa u pozorišnim predstavama, ali i međunarodnim tribinama i diskusijama, performansu novog cirkusa, razgovorima sa pozorišnim umetnicima i drugim programima.

Centralni pozorišni događaj Bitef–Prologa će biti izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefana Kegija i koprodukciji trupe Rimini protokol i Minhener kameršpile. Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaj ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje. Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja, biće prenošena ne ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegi kao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini Protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix „Mira Trailović’’ za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini Protokola „“Beograd na daljinski“.

Erika Fišer Lihte na Bitefu

Bogat debatni i tribinski program Bitef–Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke tatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu. Razgovor sa Fišer Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.Program Bitef-Prologa će biti emitovan i preko Bitef Youtube kanala. Više informacija dostupno je na Bitef-ovim oficijalnim profilima na društvenim mrežama. 

Foto: Bigstock-OdessaA_L
Izvor: Naxi Media Mix-BITEF PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.