Dodela Oskara 2022: KODA najbolji film

Sinoć je u održana 94. ceremonija dodele Oskara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, koja je okupila brojne filmske stvaraoce. Najboljim filmom proglašena je komedi-drama „KODA“ („CODA“), dok je najviše nagrada osvojila „Dina“(„DUNE“), epska-naučnafantastika rađena po romanu Frenka Herberta.

„KODA“ je osvojila i Oskara za najbolji adaptirani scenario.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Vil Smit za ulogu u ostvarenju „Kralj Ričard: Prednost u igri“ („King Richard“), dok je Džesika Čestejn osvojila Oskar za glavnu žensku ulogu u filmu „Oči Tami Fej“ („The Eyes of Tammy Faye“).

Oskar za najbolju sporednu žensku ulogu otiška je u ruke talentovane Arijane Deboz za ulogu u mjziklu „Priča sa zapadne strane“ („West Side Story“) Stivena Spilberga, dok je Troj Kosur dobio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu za ostvarenje „KODA“.

Kategoriju „Najbolja režija“ obeležila je pobeda Džejn Čempion za režiju filma „Moć psa“ („The Power of the Dog“), dok je nagradu za najbolji originalni scenario osvojio glumac i scenarista Erik Brana za film „Belfast“.

Bili Ajliš i Finijas O’Konel osvojili su Oskara za najbolju originalu numeru „No Time To Die“, snimljenu za potrebe istoimenog filma o Džejmu Bondu.

Najbolji filmom van engleskog govornog područja proglašen je japanski film „Povezi me“ (Drive My Car“), dok je najbolji animirani film „Enkanto“ („Encanto“).

Film „Dina“ („DUNE“) koji je predstavljen kao prvi deo ekranizacije proslavljenog romana u režiji Denija Vilneva, osvojio je šest nagrada, za vizuelne efekte, najbolju originalnu muziku, najbolju fotografiju, najbolju montažu, scenografiju, najbolji zvuk.

Spisak svih kategorija i pobednika možete videti OVDE. 

Ono što je izazvalo veliku pažnju javnosti jeste incident koji se dogodio između glumaca Vila Smita i Krisa Roka. Naime, Kris Rok je tokom govora pred proglašenje pobednika jedne od kategorija izneo šalu na račun Vilove supruge, Džejde Pinket Smit, na šta je Vil reagovao fizičkim napadom na kolegu. Naime, Rok je napravio šalu na račun frizure Džejde Pinket Smit, koja se godinama unazad bori sa alopecijom, o čemu je govorila u javnosti, što je izazvalo Vilovo burno i naočigled svih neočekivano reagovanje. Vil se tokom primanja nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu izvinio Akademiji i prisutnima, a na koji način i da li će Akademija reagovati zbog ovog incidenta još uvek nije poznato.

 

Izvor: Naxi Media Mix- oscars.org
Foto: Bigstock- Debby Wong

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.