Čuveni Miša Majski na Čelo Festu večeras uz MAJSKI TRIO

Čelo Fest biće zvanično otvoren u utorak 07. novembra, kada će od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini koncert održati MAJSKI TRIO, predvođen čuvenim umetnikom, violončelistom Mišom Majskim.

Pored njega nastupiće Saša Majski (violina) i Lili Majski (klavir). Na programu su dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča.

Miša Majski je jedini violončelista na svetu koji je učio i kod Mstislava Rostropoviča i kod Gregora Pjatigorskog. Prema rečima Rostropoviča, Majski je „jedan od najistaknutijih talenata mlađe generacije violončelista“, čije „sviranje kombinuje poetičnost i izuzetnu delikatnost sa moćnim temperamentom i briljantnom tehnikom“.

Rođen u Letoniji, školovao se u Rusiji, a kasnije se odselio u Izrael. Sa oduševljenjem je prihvaćen u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, Njujorku, Tokiju i mnogim drugim velikim muzičkim centrima. Sebe smatra građaninom sveta: „Sviram italijansko violončelo, sa francuskim i nemačkim gudalima i austrijskim i nemačkim žicama, moje šestoro dece je rođeno u četiri različite zemlje, moja žena je pola iz Šri Lanke pola Italijanka, vozim japanski i američki električni automobil, nosim indijsku ogrlicu i švajcarski sat i osećam se kao kod kuće svuda gde ljudi cene i uživaju u klasičnoj muzici”.

Muzičar svetske klase i redovan gost velikih međunarodnih festivala, sarađivao je sa dirigentima kao što su Leonard Bernštajn, Karlo Marija Đulini, Lorin Mazel, Zubin Mehta, Rikardo Muti,… Među umetnicima sa kojima je sarađivao su i Marta Argerič, Radu Lupu, Nelson Freire, JevgenijKisin, Lang Lang, Vadim Rjepin, Maksim Vengerov, Džošua Bel, Julijan Rahlin i Žanin Jansen.

Posebno značajna u karijeri Miše Majskog bila je 2000. godina, velikim delom posvećena svetskoj turneji, tokom koje je izvodio Bahova dela na preko 100 koncerata! Svoje divljenje prema ovom velikom kompozitoru izrazio je i time što je tri puta snimio Bahove svite za solo violončelo, pri čemu je njegov snimak Svite za violončelo br. 1 pregledan više od 45 miliona puta na Jutjubu.

Izvor: Naxi Media Mix-CEBEF PR
Foto: Bigstock-carloscastilla

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.