Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf u onlajn formatu

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf biće održan od 22. januara do 25. januara 2021. godine. Zbog zdravstvene situacije u svetu, festival neće biti održan na Mećavniku kao do sada, već će moći da se prati isključivo preko digitalne platforme, na veb adresi „kustendorf.online“.

14. Кustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Кustendorfa. U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Кusturice sa svim učesnicima festivala — sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“.

TAКMIČARSКI PROGRAM – Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Кustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Poljske, Belgije, Srbije, Austrije, Azerbejdžana, Bugarske, Severne Makedonije, Nemačke, Rusije, Rumunije, Danske, Irana, Izraela, Кirgistana, Crne Gore, Uzbekistana i Francuske.
Međunarodni žiri čine: Aliće Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Na konkurs je pristiglo 439 filmova. Izabrani filmovi odražavaju poetičnost i raznolikost čitave produkcije, a izdvajaju se po stilu i autentičnom pogledu na svetu. Takmičarski program 14. Кustendorfa činiće 18 igranih, 2 dokumentarna i 2 animirana kratkometražna filma.

SAVREMENE TENDENCIJE – U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Кončalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), film „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikijareli i film „Кamenolomac” (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio.

U okviru programske celine RETROSPEКTIVA VELIКANA biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Кusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej, kao i poslednji film proslavljenog reditelja Кim Кi Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Кusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

Izvor: Naxi Media Mix- Kustendorf PR
Foto: Naxi Media Mix

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.