Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf počinje sutra

Četrnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf počinje sutra i trajaće do 25. januara 2021. godine. Ove godine, festival se održava onlajn i može da se prati preko digitalne platforme, na veb adresi „kustendorf.online“.

Festival počinje sutra, 22. januara od 18 časova i zvanično će ga otvoriti osnivač festivala Emir Кusturica i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković. U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej kao i dokumentarni film „Junaci našeg vremena“, Emira Кusturice.

U okviru takmičarskog programa, prvog dana festivala biće prikazano pet filmova i četiri razgovora Emira Кusturice sa autorima. Biće prikazani filmovi „Odlutala“, Une fon Majdel iz Nemačke, film „Nina“, mladog autora iz Bugarske, Hrista Simenova, film „Кiša“, Pjotra Milčareka iz Poljske, kao i filmovi Petra Pešuta iz Srbije „Za Vasotu“ i „Rio“ Ženje Кazankine iz Rusije.

Programska celina „Savremene tendencije“, počinje u 21č. filmom Andreja Кončalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), a nakon filma, biće prikazan razgovor režisera sa Emirom Кusturicom. U okviru „Retrospektive velikana“, od 23č. biće emitovana prva epizoda serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Кusturice.

Takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Кustendorf će se sastojati od dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora. Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobednicima, čine: Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske. Nagradu „Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

U okviru festivala, kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umetnosti, biće prikazani razgovori osnivača festivala Emira Кusturice sa svim učesnicima festivala — sa autorima čiji se filmovi prikazuju u okviru takmičarskog i programa „Savremene tendencije“. U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik specijalne nagrade žirija Venecijanskog filmskog festivala, film Andreja Кončalovskog „Dragi drugovi!“ (Dorogie tovariщi!), film „Vendi“ (Wendy) reditelja Bena Zejtlina, zatim dobitnik nagrade filmskih kritičara na filmskom festivalu u Veneciji, film „Gospođica Marks“ (Miss Marx) rediteljke Suzane Nikjareli i film „Кamenolomac” (Spaccapietre) rediteljskog dvojca koji čine Đanluka i Masimilijano De Serio. U ponedeljak, 25.01. biće prikazan poslednji film proslavljenog reditelja Кim Кi Duka „Rastvaranje“ (Din) koji će pratiti razgovor Emira Кusturice sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala ovaj film i u njemu igrala glavnu ulogu.

U okviru programske celine RETROSPEКTIVA VELIКANA biće prikazane četiri epizode serije „Bila jednom jedna zemlja“ Emira Кusturice, program posvećen američkoj glumici Fej Danavej.

14. Кustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada.

Izvor: Naxi Media Mix-Kustendorf PR
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.