Aleksandar Madžar: Pretposlednji koncert ciklusa Betovenove sonate

Pretposlednji, sedmi koncert pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održan 30. maja u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na programu su klavirske sonate op. 31 br. 1, 2 i 3, op. 78, 79 i 81.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Ulaznice, po ceni od 1.200 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca, a možete ih platiti i preko našeg sajta.

Poslednji, osmi koncert Aleksandra Madžara biće održan 30. juna 2022. u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Na program su klavirske sonate op. 57, op. 54, op. 53.

 

 

Izvor: Naxi Media Mix-Kolarac PR
Foto: Bigstock/narimanka

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.