Aleksandar Madžar: Poslednji koncert iz ciklusa Betovenove sonate

Poslednji, osmi koncert pijaniste Aleksandra Madžara iz ciklusa Betovenove sonate biće održan 30. juna u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Na programu su klavirske sonate op. 57, op. 54, op. 53.

Maestralni pijanista izabrao je da na poslednjem od osam koncerata iz ciklusa Betovenove sonate svira između ostalih Appassionatu/Strastvenu sonatu koju mnogi porede sa Petom simfonijom.

Appassionata je nastala 1805. godine, u vreme Eroike, na vrhuncu kompozitorovog srednjeg stvaralačkog perioda, predstavljajući najveće i najmonumetnalnije dostignuće tog Betovenovog perioda u oblasti klavirske muzike. Koncipirana je u tri opsežna stava i traje 27 minuta.

Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Aleksandar Madžar se po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Madžar se bavi pedagoškim radom kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Ulaznice za poslednji koncert u sezoni Kolarac tvoj svet muzike, po ceni od 1200 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarca, a možete ih platiti i preko našeg sajta.

Foto: Bigstock-Alex Staroseltsev
Izvor: Naxi Media Mix- Kolarac PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.