Aleksandar Madžar na Kolarcu

Pijanista Aleksandar Madžar koji je na BEMUSU-u počeo sa izvođenjem Betovenovih klavirskih sonata, održaće 22. novembra u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini treći od ukupno osam koncerata koji će obuhvatiti čitav opus od 32 sonate čuvenog kompozitora.

Dvesta pedeseta godišnjica rođenja jednog od najvećih muzičkih genija, Ludviga van Betovena (1770-1827), u svetu se obeležava, zbog pandemije, sa godinu dana zakašnjenja. U svetlu velikog jubileja, imaćemo retku priliku da tokom novembra i decembra čujemo seriju koncerata sa kompletnim opusom od 32 klavirske sonate velikog nemačkog kompozitora. Betovenove klavirske sonate predstavljaju grandiozni vrhunac razvoja ovog žanra u delima Bečkih klasičara (Hajdn, Mocart, Betoven). Opus od 32 sonate pokriva spektar različitih tehničkih zahteva, od dela najjednostavnijih za izvođenje do velikih sonata (grande sonate) namenjenih koncertirajućim profesionalcima. Zbog važnog mesta koje imaju u formiranju svakog pijaniste, nimalo nije preterano poređenje po kojem su Bahova klavirska dela Stari zavet, a Betovenove klavirske sonate Novi zavet pijanističke literature.

Ovaj jubilej dodatno će upriličiti i poduhvat našeg proslavljenog pijaniste Aleksandra Madžara koji će izvesti sve Betovenove klavirske sonate. Po završetku studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Madžar se usavršavao kod najvećih svetskih pedagoga. Specijalizaciju je završio na prestižnom Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, a zatim i u Strazburu. Pažnju svetske javnosti privukao je pobedama na takmičenjima u Lidsu, Ženevi, Bolcanu i Milanu. Pored koncertne, bavi se i pedagoškim radom, kao profesor na Flamanskom kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Akademiji za muziku i pozorište u Bernu. Nastupa sa vodećim orkestrima i solistima širom sveta.

Dođite da u znaku jubileja zajedno uživamo u retkoj prilici i doživimo kompletan opus klavirskih sonata velikog genija u izvođenju našeg umetnika svetskog renomea!

Koncerti se održavaju u okviru ciklusa Kolarac tvoj svet muzike, a kompleti ulaznica za preostalih šest koncerata (22. i 25.11. i za 16, 20, 27. i 30.12) u prodaji su na biletarnici Kolarca po 50 odsto nižoj ceni.

Foto: Bigstock/narimanka
Izvor: Naxi Media Mix – Kolarac PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.