Završnica 56. Bitefa u Luci Beograd i Bitef teatru

Pedeset šesto izdanje Bitefa koje se održava u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog ulazi u poslednja tri dana programa.

Festivalska publika je imala prilike da u okviru glavnog programa do sada pogleda predstave iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, dok će se u naredna tri dana u Luci Beograd i u Bitef teatru prikazati dve predstave slovenačkih autora mlađe generacije, Solo (koprodukcija ljubljanske Maske i SNG-a) u režiji Nine Rajić Kranjac i Krize, u režiji Žige Divjaka, kao i predstava Ljubav iz Velike Britanije, značajnog svetskiog autora Aleksandra Zeldina.

Slovenačka predstava Solo, koja se izvodi u novom, spektakularnom prostoru u okviru Luke Beograd, bavi se ličnim profesionalnim preispitivanjem rediteljke, njenog položaja u poslu kojim se bavi, te slovenačkim pozorišnim okolnostima. Iako su i ostali učesnici u predstavu uneli svoje materijale (te je možemo tretirati kao oblik devised theater-a), ona, ipak, ima taj autobiografski karakter, čemu presudno doprinosi činjenica da sama rediteljka igra u predstavi (i to vrhunski). I njena i igra drugih izvođača (profesionalnih glumaca) vrlo je slobodna, improvizatorska, performerska, telesna, uz česte žanrovsko-stilske promene. Predstava Krize koja se izvodi u Bitef teatru je svesno ostavljena za sam kraj festivala jer ona širi tematski okvir glavnog programa: ne tretira samo društvene probleme vezane za rad, već i filozofski fenomen krize kao takve. Ovom se fenomenu prilazi iz više perspektiva, pored negativnih aspekata krize ukazuje se i na one druge, potencijalno stimulišuće, te tako, posle tematski pretežno sumorne selekcije, ipak pružamo svetlo na kraju tunela.

Zeldinova predstava Ljubav je svakako jedan od aduta festivala. Nastala u koprodukciji autorove kompanije i pozorišta Odeon iz Pariza, ova produkcija će na Bitefu imati tri izvođenja i to u prostoru Luke Beograd. Posle londonskog Nacionalnog teatra, pariskog Odeona, berlinskog Šaubinea, bečkog festivala Viner Festvohen i Bitef će imati to zadovoljstvo da prikaže jednu od najtraženijih svetskih predstava prema kojoj je BBC snimio istoimeni film. Ona je deo Zeldinovog triptiha pod nazivom Nejednakosti, koji čine i predstave Više od brige i Vera, nada i dobročinstvo i koji, kao što njegov naslov sugeriše, tretira socijalne probleme.

Upravo nakon poslednjeg dana repriznog izvođenja ove predstave, u subotu 1. oktobra od 22: 30 u Luci Beograd u pivnici Docker međunarodni žiri koji čine dramaturškinja i pozorišna kustoskinja Štefani Karp (Nemačka, predsednica žirija), pozorišna kritičarka Kristina Dosel (Nemačka), rediteljka Selma Spahić (Bosna i Hercegovina), glumica Vanja Ejdus (Srbija) i pisac i dramaturg Dino Pešut (Hrvatska) će proglasiti nagrade ovogodišnjeg Bitefa.

Izvor: Naxi Media Mix- Bitef PR
Foto: Bigstock-OdessaA_L

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.