Završen je 52. BEMUS

Koncertom Beogradske filharmonije u Kolarčevoj zadužbini 13. novembra zatvorene su 52. Beogradske muzičke svečanosti u organizaciji CEBEF-a.

Renomirani orkestar je nastupio pod dirigentskim vođstvom Hansa Grafa, koji ima status počasnog dirigenta Hjustonskog simfonijskog orkestra, a dirigovao je vodećim američkim orkestrima (Klivlend, Njujork, Filadelfija, Los Anđeles, San Francisko, Sent Luis, Pitsburg, Dalas, Detroit i dr.) Dugu saradnju ostvario je i sa Simfonijskim orkestrom u Bostonu.

U Evropi, Hans Graf je predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski Koncerthebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju i Hale orkestar, i mnoge druge velike orkestre. Ovaj umetnik je nastupao na mnogim važnijim evropskim festivalima.

Koncertni program na Bemusu, sastavljen od Mocartovih kompozicija, otvorila je uvertira „Figarova ženidba“, a zatim su sledile dve simfonije, u A – duru K 201 i De – duru K 504 poznata kao „Praška simfonija“.

52. Bemus se, i pored otežanih okolnosti zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti da neki umetnici nastupe, što je dovelo do otkazivanja nekoliko koncerata, uspešno održao. Uz obavezno poštovanje propisanih mera, na festivalu je održano sedam koncerata od planiranih dvanaest – otkazani su nastupi čuvene pijanistkinje Marte Argerič na otvaranju, gitarskog sastava iz Italije 40 fingers, koncert Big Benda RTS-a koji je trebalo da izvede operu Toska u posebnom aranžmanu, koncert Kvinteta NOMUS, kao i nastup slavnog tenora Hozea Kure.

Izvor: Naxi Media Mix- CEBEF PR
Foto: Bigstock-carloscastilla

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.