Veliko priznanje Parnom valjku – Husein Hasanefendić Hus o Porinima za životno delo

Muzička nagrada Porin za životno delo dodeljuje se istaknutim umetnicima koji su svojim radom, trudom i postignućima duboko obeležili hrvatsku muzičku scenu.

Na ovogodišnjoj dodeli ovo prestižno priznanje biće uručeno legendarnom Parnom valjku i njihovom neumornom autoru i pokretaču Huseinu Hasanefendiću Husu, tvorcu brojnih nezaboravnih hitova. 

„Moje životno delo ne bi postojalo bez Parnog valjka. I danas radimo na albumu i novim pesmama, još uvek imamo svrhu, energiju i radost u onome što radimo“, počeo je Hus, čovek čiji su stihovi odrastali u brojnim generacijama. a i danas odrastaju i dodaje: „Najponosniji sam na ovaj trenutak jer je morao da dođe, ko bi ovo pomislio. Kada smo počinjali, igrali smo ispred IU grupe, oni su slavili pet godina. . Za mene je to bila četvrtina mog života u tom trenutku. Pomislio sam kako mogu da izdrže tako dugo, a sada je Parni valjak tu.“

Muzička strast je prvi put obuzela Husa kada je još kao dečak slušao zvuk električne gitare. Imao je viziju benda kao tinejdžer i znao je da će ljubav prema zvuku gitare uskoro postati njegova sudbina. Sa samo sedamnaest godina krenuo je na svoju prvu muzičku turneju sa Grupom 220, koja je označila početak njegove izvanredne muzičke karijere.

„Zarazio sam se muzikom kada sam kao klinac gledao ‘Help’ Bitlsa. Ima scena gde svako ulazi u svoju kuću, svako ulazi na svoja vrata i ulazi u ogromnu zajedničku sobu, jednu veliku dnevnu sobu. Ta simbolika benda , to je za mene bilo odlično. Već sam prepoznao muziku kao nešto lekovito. Ali kada sam video taj film, znao sam da želim da imam bend“, rekao je Hus.

Nakon gašenja Grupe 220, Hus je 1975. godine zajedno sa Juricom Pađenom osnovao legendarni Parni valjak. Ubrzo se bendu pridružio i Aki Rahimovski, koji je svojom jedinstvenom pojavom na sceni plenio publiku.

Tokom godina, Hus & Valjak su komponovali više od dve stotine pesama i snimili devetnaest studijskih albuma, ostavljajući neizbrisiv trag. Na početku karijere nisu ni slutili da će bend uspešno trajati decenijama i da će ih njihove pesme odvesti u istoriju hrvatske muzike.

Iza Valjkovih „običnih ljubavnih pjesama” krilo se mnogo više – svoje najpoznatije balade posvetio je protoku vremena i ranjivosti, a žene u naslovima bile su izmišljeni likovi kao metafora mladosti.

„Možete da sastavljate tekstove u rime i smišljate priče. Ali kada uzmem gitaru i uradim nešto, ono što izađe iz mene je ono što me rastužuje ili raduje, šta god da se dešava u meni. Iskustvo, godine i kilometraža, sve ovo utiče na pesmu“, objasnio je Hus.

Počeci nisu bili najlakši. Prvi studijski album „Dođi na predstavu” objavili su 1976. godine, a Hus je bio autor većine pesama. Kritici se ovo nije dopalo, ali su već sledeće godine objavili „Glavom kroz zid“, album koji je doneo „Lutku za bal“ i „Kravatu oko vrata“.

Saradnja 1977. godine na tom izdanju sa izdavačkom kućom Jugoton, koja danas nosi ime Croatia Records, označila je početak obećavajuće karijere Parnog valjka. Sve se harmonično uklapa, stvarajući plodnu saradnju Jugotona i Parnog valjka. Ova simbioza, koja traje više od 40 godina, ostaje neverovatno stabilna i plodna, označavajući jednu od najznačajnijih veza u istoriji hrvatske muzičke scene.

Ubrzo je došla 1994. godina, velika prekretnica za Parni valjak i Husov autorski vrhunac – album „Buđenje“, koji do danas ostaje jedno od najboljih izdanja hrvatske diskografije.

“Nisam napisao sve pesme, ‘Hajde’ je napisao Brk i zavidim na toj pesmi jer je fenomenalna”, rekao je Hus kroz smeh. Album je osvojio 7 Porina, a vanvremenska „Sve još miriše na nju” – jedno od obeležja albuma, ali i cele karijere – Husu Porina za „Pesmu godine”.

„Buđenje je veoma važan album u našoj karijeri, ne samo zbog nagrada koje je dobio, već zato što je imao razloga da osvaja nagrade jer je jedan takav zbir pesama, ‘Dođi’, ‘Još sve miriše na nju. ‘, ‘Ljubavna’ i ‘Molitva'“, rekao je Hus.

Na talasima kontinuiranog uspeha, Parni valjak je zablistao na sceni Zagrebačkog kazališta mladih, što je zabeleženo na njihovom četvrtom live albumu pod nazivom „Bez struje: Live in ZeKaeM“.

Taj muzički podsetnik osvojio je srca publike i popeo se na tron najprodavanijih live albuma u ​​Hrvatskoj, gde i danas ponosno vlada. Impresivna je dugotrajnost Husovih hitova, kao i njihov broj – svaku deceniju obeležila je bar jedna uspešna pesma, a malo je autora, poput Husa, koji su u različitim periodima svog života napisali toliko hitova.

Hus je tokom svoje karijere radio kao producent i sa veoma uspešnim grupama kao što su Animatori, Azra, Stidljive ljubičice , Cacadou Looka, Haustor, Patrola, Plavi orkestar i drugi…

Legendarni frontmen Aki Rahimovski radio je sa bendom od njegovog nastanka do smrti 2022. Godinu dana kasnije, Valjak je započeo novo poglavlje kada im se pridružio pevač Igor Drvenkar. Kako sami ističu, bez koncerta gube smisao, pa svoju energiju i srž svog rada nastavljaju da dele sa mesta gde im je najugodnije – na sceni, pred svojom publikom.

„Poslednju postavu benda čine Brk, maestro na gitari, Preksi, koji svojim fundamentalnim sviranjem drži ceo bend na leđima, Bero koji je tih čovek i svira da bolje zvučimo, i neverovatan lik Dado“, rekao je Hus.

Tokom 2023. godine, bend je oduševio publiku kroz više od 20 samostalnih i festivalskih nastupa delom regije. Nastavljaju istim tempom i ove godine s turnejom „Parni Valjak 2024 Tour“, koja će započeti 8. marta u Labinu, a potom će posjetiti Medvode (9. marta), Zadar (16. marta), Crikvenica (13. aprila), Prag (21. aprila), Zagreb (30. aprila) u sklopu Zagreb Music Festa, Rešetari (14. juna), Niš (28. juna) na Evergreen Festivalu i Tjentište (20. jula) na OK Festivalu. Ovo su samo neki od gradova koje su otkrili, a publika može očekivati još koncertnih nastupa tokom ove godine.

Jedno je sigurno – Husein Hasanefendić Hus ostaje neosporni muzički velikan čiji su doprinosi obeležili generacije ljubitelja muzike, a Parni valjak div koji je već skoro pola veka sinonim za vrhunsku muziku. Njihovo muzičko nasleđe nije samo nota na papiru, to je životna priča ispričana kroz akorde i stihove koja živi među publikom.

„Mi smo iz najčistijih pobuda nastavili dalje. Valjak je nešto što s ponosom možeš nositi, i htio bih da na kraju ljudi shvate, oni koji to ne razumeju u ovom trenutku“, zaključio je Hus.

Izvor: Naxi Media Mix- Croatia records
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.