Velika eksplozija za početak 13. Festivala nauke

Najveća naučna avantura u ovom delu Evrope, 13. Festival nauke otvorio je danas svoje kapije na Beogradskom sajmu gde će do 8. decembra primiti na desetine hiljada posetilaca spremnih da se upuste u jedinstveno razotkrivanje mitova!

Uz veliku dimnu eksploziju Festival nauke udruženim snagama otvorili su izraelski glumac i naučni komunikator Ori Vejl, poznatiji kao Dr Molekula i najmlađi učesnik festivala, dvanaestogodišnji Marko Bogićević, učenik Osnovne škole Treći kragujevački bataljon. „Festival ima veliku ulogu u naglašavanju važnosti nauke u našem svakodnevnom životu. On pokazuje magiju u svakodnevnim stvarima, pretvarajući ih u izvanredne eksperimente koji prevazilaze granice između zemalja i jezika“, izjavio je Ori Vejl po otvaranju festivala, oduševljen entuzijazmom i originalnošću kojom odiše beogradski festival. „Možda je najvažnije to što našoj mladoj publici ovaj festival pokazuje kako se stapaju različite naučne discipline pomažući im tako u dalje obrazovanju, ali i životu.“ Pored ovog nesvakidašnjeg naučnog tandema, tokom ceremonije otvaranja publici se obratio i Saša Lazović, v.d. pomoćnika ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U duhu trinaestog izdanja festivala i u skladu sa temom „Razotkrivanje“ više od 650 naučnika i naučnih komunikatora iz Srbije i Evrope uhvatiće se u koštac sa brojnim mitovima, zabludama, narodnim verovanjima i sujeverjima. Nauka bez prestanka, koju čine naučni izazovi, zabavne interaktivne postavke i predavanja odvijaće se u Hali 3 Beogradskog sajma, dok je Hala 3A biti rezervisana za zonu Ekspertinejdžera, inovativnih školaraca iz cele Srbije. Kao i prethodnih godina, eksplozivni naučni šou programi sa naučnicima iz cele Evrope, odvijaće se u Hali 5, gde je postavljena velika Naučno-fantastična bina.

Drugi festivalski dan obeležiće i dodela počasnih titula „Ambasadori nauke“ uz priznanja odabranim srednjoškolcima i osnovcima iz cele zemlje. Zahvaljujući trudu i inovativnosti, dvanaestoro budućih ambasadorki i ambasadora imaće tu čast da narednih godinu dana među svojim vršnjacima popularizuju nauku i šire ljubav prema najrazličitijim naučnim disciplinama i izazovima. Njima će priznanja uručiti Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

Radoznalci svih uzrasta moći će da istraže „Radioaktivnu sobu“ ili zavire u „Kabinu sumnje“, suprotstave se udarima vetra i nauče kako da iskoriste njegovu energiju ili pak isprobaju svoje veštine na naučnom igralištu sa nesvakidašnjim interaktivnim eksponatima. Sajamskim halama odjekivaće i naučni top, pričaće se o evoluciji i različitim mitovima nastalim u vezi sa njom, a najradoznaliji će biti u prilici da dobiju sve odgovore na pitnja vezana za ljudski organizam, njegov razgranati nervni sistem i moždane hemisfere. Ljubiteljima životinjskog sveta biće predstavljeni neobični afričko-srpski parovi, a svojih pet minuta slave dobiće i životinje koje su zbog narodnih verovanja nepravedno dospele na loš glas.

Postavka „Znanje pokreće“ kompanije NIS, koja je sedmu godinu zaredom generalni sponzor Festivala nauke, specijalno je kreirana da provede sve zainteresovane posetioce kroz pravu naučnu avanturu! NIS je ove godine svoju postavku posvetio razotkrivanju zabluda i mitova kada je u pitanju energija, tema koja u velikoj meri utiče na naš svakodnevni život i predstavlja srž poslovanja kompanije. U ovom zanimljivom kutku svako ko bude želeo pretvoriće se u pravog istražitelja u okviru NIS Escape Room-a, gde će ga tačni odgovori odvesti do izlaza. Pored toga, posetioci će imati priliku da učestvuju u dva eksperimenta – sa letećim tanjirima i merenjem težine na planetama Sunčevog sistema. Podršku Festivalu nauke kompanija NIS realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Ticket vision prodajnim mestima u celoj Srbiji, kao i na festivalskoj blagajni na Beogradskom sajmu. Ulaznica važi za jedan festivalski dan u Halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz.

Festival nauke je najveći događaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u regionu. Misija festivala jeste podsticanje obrazovanja u društvu, kroz savremene i zanimljive metode. Na prošlogodišnjem Festivalu nauke više od 30.000 hiljada zadovoljnih posetilaca upoznalo se jedan na jedan sa brojnim naučnim izazovima i svetom nauke.

Izvor: Naxi Media Mix-Festival nauke PR
Foto: Bigstock/ Nutthaseth

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.