Statueta Slobode Miri Banjac

Mirjana Mira Banjac je često smatrana jednom od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije, čija je bogata filmska, pozorišna i televizijska karijera ovenčana najvišim esnafkim nagradama.

Na dan svečanog otvaranja 49. Filmskog festivala u Sopotu, 11. jula u 18.30 časova u Galeriji Centra za kulturu Sopot, biće otvorena Izložba LICA MIRE BANJAC Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, autora Zorana Maksimovića.

Maksimović, koji je i autor publikacije koja prati izložbu, istakao je da je “umetnost Mire Banjac priča o njenom putu ka sebi samoj i ka samom vrhu glumačke umetnosti, dokle je i stigla od Erdevika dovde, danas. Mira Banjac je ličnost snažna po umetničkom i stvaralačkom u sebi, mnogostruko talentovana, umetnik je svestrane imaginacije, koji sa lakoćom održava ravnotežu između polova komičnog i tragičnog u liku. To upravo i pokazuje neponovljivost njene glumačke ličnosti. ”

U uvodu pomenute publikacije, sama Mira Banjac je rekla kako je ponosna na te velike žene koje je predstavljala, i da je u traganju za svojim glumačkim personalitetom od uloga Šekspira, Šoa, Nušića, Sterije, preko Plauta, Kovačevića i Držića, ipak domaći dramski teskt njeno opredeljenje, a da je njena teatarska vokacija „žena iz naroda“.

„Mislim da je život jedna od najvećih studija za glumca. Treba posmatrati ljude i umeti uhvatiti njihove glavne osobine. Ljudi treba da znaju da li nešto mogu da rade, nije dovoljno samo da prija sujeti. Ja znam da glumim, tu sam dobra” – Mira Banjac

Na izložbi posvećenoj ovoj doajenki našeg glumišta biće predstavljen deo njenog bogatog stvaralačkog opusa na televiziji i filmu. Izložba će biti postavljena do 17. Jula.

Na ceremoniji otvaranja festivala u Sopotu, Miri Banjac će biti uručena počasna nagrada “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti.

Takođe, ova nagrada će, posthumno, biti uručena i jednoj od najistaknutijih filmskih i televizijskih montažerki, Veri Baronijan.

Stvaralaštvo Vere Baronijan je tematski izuzetno raznovrsno, veoma uspešno se ostvarila u radu na televizijskom, filmskom, muzičkom i dokumentarnom programu. Karijeru je počela u Avala filmu, a nastavila je u TV Beograd i tu ostala sve do odlaska u penziju. Posebnu pažnju u njenom opusu zaslužuje film „Tango je tužna misao koja se pleše”, koji je realizovala s rediteljem Purišom Đorđevićem. Tu su i ostvarenja „Povratak lopova“, „Senke uspomena“, serijal o „Golom otoku“ i drugo. Verin rad je primećen, hvaljen i nagrađivan. Upravo to je napisao reditelj Žarko Dragojević kada je, kao predsednik Komisije Udruženja filmskih radnika Srbije, predložio njeno životno delo za dodelu Posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi, rekavši : „Vera Baronijan je učinila mnogo za afirmaciju uloge filmskog montažera u procesu nastajanja filmsko-televizijskog dela. Karijera i radni vek za uzor!”

U ponedeljak, 12. jula, sa početkom u 13 časova u Galeriji CZK Sopot biće organizovana panel diskusija sa nazivom “MIRA BANjAC – ŽIVOT ZA FILM ILI SA FILMOM”. U panelu će učestvovati – Mira Banjac; Tatjana Nježić – novinarka lista “Blic” i publicista ; Radoslav Zelenović – upravnik Audiovizuelnog arhiva i

Centra za digitalizaciju SANU; dr Zoran Maksimović, teatrolog i kustos Pozorišnog muzeja Vojvodine; Milan Nikodijević – redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i filmski autor i publicista i Aleksandar Avramović – umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu.

Počasne filmske projekcije posvećene Miri Banjac filmovi Zima i Ruski car biće održane u ponedeljak , 12. jula od 15 časova.

Izvor: Naxi Media Mix- CEBEF PR
Foto: Bigstock- Jag_cz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.