Spektakl na otvorenom: Karmina Burana sa 400 izvođača na sceni

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa „Karmina Burana“ održaće se na Trgu Republike u Beogradu 28. maja u 20 časova.

Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem i Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički” organizuje izvođenje Orfovog impoznantnog dela sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti Maestro Aleksandar Kojić a solisti su: sopran Marija Jelić, tenor Stevan Karanac i bariton Vasa Stajkić.

Ulaz je slobodan.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama. Ovaj muzički spektakl biće jedna od retkih prilika u Beogradu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

 

Maestro Aleksandar Kojić, pored standardnog operskog repertoara, dokazao se i na polju moderne opere. Izvođenje opere Mileva, savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je Mileva ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012. U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

Marija Jelić, sopran, održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021. Nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu, pevala je sa Elinom Garančom na Ljubljanskom festivalu u koncertnom izvođenju opere “Karmen”. Održala je deset koncerata sa simfonijskim orkestrom Sankt Peterburga i maestrom Darelom Angom (Marinski teatar) u Nacionalnoj biblioteci u Pekingu, u Donging Grand teatru, u Lini Snou Lotus teatru. Izvela je Mikaelu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i Narodnom pozotištu u Beogradu. Pevala je Elizabetu u operi Don Karlos u Plovdivu. Pevala je na Gala operskom koncertu otvaranja 60. Festivala Ohridsko leto. Peva Mimi i Aidu u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

Vasa Stajkić , rođen je u Novom Sadu gde je nakon osnovnog muzičkog obrazovanja, potom teoretskog odseka i odseka za solo pevanje u srednjoj muzičkoj školi, studirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – u klasi prof. mr. Violete Pančetović Radaković.

Već je u prvih par meseci učenja pevanja je osvojio Prvu nagradu na takmičenju muzičkih škola u Negotinu (1997) , i od tada je osvajao mnoga priznanja i nagrade na takmičenjima.

Postaje član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 2000. godine, i od tada ostvaruje više od 30 uloga u preko 400 predstava u matičnom Srpskom Narodnom Pozorištu

Nastupao je širom Evrope i sarađivao je sa dirigentima kao što su Fabio Luizi, Sesto Kvatrini, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Miodrag Janoski, Zoran Juranić, Bojan Suđić, Željka Milanović, Aleksandar Anisimov, Jon Janku, Đampaolo Maria Bisanti, Marko Parizoto…

Od važnijih uloga ostvario se kao Valentin (Faust) u Ostravi, Uloga Silvija (Pajaci) u Operi i teatru Madlenijanum u Beogradu, uloga Tebalda (Romeo i Julija )

Osim operskog repertoara neguje i mjuzikl i operetu: u pozorištu na Terazijama u originalnoj produkciji Fantom iz opere (uloga Fantoma) uloga gorfa Danila Danilovića u opereti Vesela udovica.

Stevan Karanac, tenor, se nakon muzičkog obrazovanja u muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“, u Kragujevcu, u klasi profesorke Lidije Jevremović Sofije. studije solo pevanja upisuje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završava u klasi red. prof. Nikole Mijailovića. Usavršavao se u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i na brojnim majstorkim kursevima svetski priznatih umetnika – pevača, reditelja i dirigenata. Doktorand je na katedri za solo pevanje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Bogatu koncertnu aktivnost beleži u Srbiji i inostranstvu uz značajne dirigente i ansamble. Osim u kamernom repertoaru za klavir i glas, nastupa u koncertnom repertoaru izvodivši kantate, mise i oratorijume. Karijeru ipak posvećuje operskom repertoaru, izvodivši preko trideset solističkih rola u Srbiji i Evropi u glavnim rolama opera: Bastijen i Bastijena, Čarobna frula, Don Đovani, Tako čine sve, Don Paskvale, Ljubavni napitak, Lučija od Lamermura, Seviljski berberin, Evgenije Onjegin, Đani Skiki, Boemi,Travijata, Rigoleto, Aida, Karmen i dr…

Foto: Bigstock- stargazer84
Izvor: Naxi Media Mix- CEBEF PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.