Specijalne projekcije digitalno restaurisanog filma Puriše Đorđevića

Onlajn premijerom na Facebook stranicama kompanije Vip mobile, Jugoslovenske kinoteke i Centar filma digitalno restaurisan film Puriše Đorđevića „Pavle Pavlović“ započeo je svoj novi život, sada u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

Maestralni Bekim Fehmiju, publici je dočarao lik glavnog junaka – Pavla Pavlovića, koji kroz prikaz običnog čoveka i radnika u Jugoslaviji sredinom 70-ih godina, zapravo govori o društvenom uređenju i problemima unutar tadašnje države. Prema rečima reditelja, film je nastao u vreme Titovog pisma građanima Jugoslavije u kojem ih opominje da više rade. Pored Bekima, kroz svoje uloge su Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac uspeli da prenesu specifičnu atmosferu tog vremena.

Ovaj filmski klasik iz 1975. godine, snimljen u produkciji Centar filma, je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Specijalne projekcije filma „Pavle Pavlović“, za beogradsku publiku biće organizovane 1. i 2. februara 2021. godine u 19 časova, uz poštovanje epidemioloških mera, u sali „Makavejev“ u zgradi Jugoslovenske kinoteke. Svi zainteresovani besplatne ulaznice će moći da preuzmu na blagajni Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Broj mesta je ograničen, a maksimalan broj ulaznica koji može da se preuzme je dve po osobi.

Izvor: Naxi Media Mix- Vip Kinoteka PR
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.