Smotra novog italijanskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci

Prvo izdanje smotre nove italijanske filmske produkcije, pod nazivom CinemaItaliaOggi Balkan, počinje 24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu i traje do 29. januara 2022.

Deset najuspešnijih i najcenjenijih italijanskih filmova u poslednje tri godine biće predstavljeno u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1. Tokom februara meseca izbor ostvarenja biće prikazan širom Srbije i regiona: u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Smotra CinemaItaliaOggi Balkan otvara se 24. januara u 20.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo, koji je u proteklom periodu uspešno prikazan na devet festivala širom sveta. U narednim danima uslediće komedija „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze; ostvarenje „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana koje je dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu (za najbolju glumicu), Sevilji (za najbolju režiju), Stokholmu (za najbolju fotografiju) i Cirihu (za najbolji međunarodni film); drama „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca prikazana na preko 15 festivala širom sveta; „Bangla“ (2019) Faima Buijana ovenčan nagradama David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine; drama „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana; „Legionar“ (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021; „Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita koji je osvojio čak četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji – Venice Horizons za najbolji scenario); „Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu; i komedija „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze.

Ovaj ambiciozni projekat, osmišljen i promovisan s ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori valorizuje novi italijanski film, realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa ustanovom Činečita i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici. Organizaciji ovog događaja umnogome je doprinela Činečita koja je velikim italijanskim distributerima prenela značaj promocije italijanske kinematografije izvan tradicionalnih krugova distribucije filma. Dragocen doprinos promociji dali su pojedini lokalni distributeri, čime su potvrdili zainteresovanost Balkana za savremeni italijanski film.


Izvor: Naxi Media Mix- Pro Pr promo
Foto: Bigstock/maxxyustas

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.