Sedamnaesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf

17. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 23. do 27. januara 2024. godine na Mećavniku na Mokroj Gori pod motom „Ne nadzor, kinematografija!“.

Festival Kustendorf, u organizaciji produkcijske kuće Rasta Internešnel, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnika grada, kao i prethodnih godina, podjednako se fokusira na mlade filmske stvaraoce i velikane svetskog autorskog filma.

TAKMIČARSKI PROGRAM – U takmičarskom programu 17. Kustendorfa biće 17 filmova. Za predstojeći Kustendorf prijavljeno je ukupno 536 kratkih filmova. Odabrani filmovi ističu se autentičnošću autorskog pogleda na svet, a istovremeno dobro predstavljaju raznovrsnost pristupa među prijavljenim filmovima. Autori iz Srbije, Austrije, Finske, Grčke, Poljske, Švedske, Nemačke, SAD, Egipta, Meksika, Uzbekistana, Severne Makedonije, Indije takmičiće se za Zlatna, Srebrna i Bronzana jaja, kao i za nagradu „Vilko Filač“ za najbolja filmska fotografija. , Češka, Hrvatska i Rusija.

Međunarodni žiri čine: Sandro Veronezi, italijanski pisac i publicista, Bojana Panić, srpska glumica i Muzafarkon Erkinov, filmski reditelj iz Uzbekistana. O nagradi „Vilko Filač“ odlučivaće direktor fotografije iz Rima Vladan Radović i Mišel Amatje, direktor fotografije iz Francuske.

SAVREMENE TENDENCIJE – U Savremenim tendencijama biće prikazani: film „Ja, kapetan” (Io Capitano) reditelja Matea Garonea, dobitnika nagrade Srebrni lav za najbolju režiju na Venecijanskom filmskom festivalu, film „Komandante” (Comandante) reditelja Edoarda de Angelisa koji je otvorio festival u Veneciji, nagrađivani film „Lost Country” reditelja Vladimira Perišića, dokumentarni film „Poslednji motorni brod” (The Last Motorship) ruskog reditelja Ilje Željtjakova i učesnik Berlinskog filmskog festivala. , film „Disco Boy” italijanskog reditelja Đakoma Abrucezea (Giacomo Abbruzzese).

GOSTI festivala biće reditelji filmova u programu Savremene tendencije Mateo Garone, Edoardo de Anđelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze. Festivalska nagrada „Drvo života“ biće dodeljena nagrađivanom italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

U okviru programske celine RETROSPEKTIVA VELIKANA biće prikazani filmovi „Na dokovima Njujorka“ (On the Waterfront), reditelja Elije Kazana iz 1954. godine, nemi film „Pohlepa“ (Greed) iz 1924. godine Eriha fon Štrohajma, „Drvo želja “ (The Wishing Tree) iz 1976. gruzijskog reditelja Tengiza Abuladzea, kao i Felinijev „Osam i po“. Kroz ovogodišnju retrospektivu obeležava se stogodišnjica nastanka filma „Pohlepa” i rođenja filmskih velikana Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

Programska celina NOVI AUTORI prikazaće dugometražne filmovi ruske rediteljke Sonje Karpunjine „Hoću muža“, zatim „Vikend u Gazi“ reditelja Bazila Halila, kao i filmovi „Zemaljski stihovi“ (Terrestrial Verses) korežisera Alija Asgarija i Alireze Hatamija i „Moja švajcarska vojska“ (My Swiss Army) Luke Popadića.

Kuriozitet festivala je da su svi reditelji iz programske celine Novi autori, kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programa Savremene tendencije, ne tako davno učestvovali u Takmičarskom programu Kustendorf sa svojim studentskim radovima.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf jedan je od retkih festivala u svetu gde je razmena energije između mladih i iskusnih umetnika vidljiva na svakom koraku, a koji ugošćuje poznate autore, glumce i muzičare, kao i brojne mlade filmske stvaraoce i filmske stvaraoce, studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Izvor: Naxi Media Mix-KUSTENDORF INTERNATIONAL FILM & MUSIC FESTIVAL
Foto: Naxi Media Mix-Pro- Željka Dimić

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.