Priznanje za Goranku Matić

Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotografkinja, ovogodišnji je dobitnik Nagrade FondacijeTanja Petrović, odluka je članova Upravnog odbora Fondacije. Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, a uručena joj je 28. februara u Muzeju savremene umetnosti.

Goranka Matić počela je profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu „Džuboks“, nastavlja u „Startu“, „Poletu“, „Svijetu“. Bila je u prvoj postavi nedeljnika „Vreme“, gde je kao urednica fotografije provela sedamnaest godina, a zatim je bila urednik fotografije u novinskoj kući „Politika“ i Radio televiziji Srbije.

Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara: „Idola“, „U škripcu“, „Bajage i instruktora“, Đorđa Balaševića…

Goranka Matić je autorka kultnih fotografija o turbulentnim društveno političkim zbivanjima na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Za izložbu „Tiho teče Sutjeska“, dobila je Politikinu nagradu 2004. godine. Muzeju savremene umetnosti u Beogradu priprema retrospektivnu izložbu njenih radova, koja će biti otvorena 24. marta, ove godine.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije Tanja Petrović su: novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić i Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.

Fondacija Tanja Petrović osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Osnivači Fondacije su: Antonela Riha, Vojka Pajkić Đorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

I ove godine dodelu nagrade pomogli su Tanjina porodica, prijatelji Fondacije i Kompanija Contago.

 

Izvor: Naxi media Mix- Fondacija Tanja Petrović PR
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.