Preminuo Minja Subota

Minja Subota, kompozitor, voditelj, zabavljač preminuo je u 83. godini, prenosi RTS.

Rođen je u Sarajevu 8.11.1938.

Član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu. Pohađao nižu i srednju muzičku školu „Stanković“ a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.
Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije poseduje diplome: „Famous Schools International“ i francusku diplomu „Evropske kuće fotografije iz CHALON sur SAONE“.

Kao kompozitor,napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima:«Beogradsko proleće«(nagrada žirija novinara),«Beogradsko proleće«,dečja pesma (nekoliko nagrada žirija),«Festival vojničke pesme«,»Melodije Jadrana« Split,Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona,«Pesma leta«(1967,68),«Festival kantautora« Novi Sad,festival »Zlatni Orfej« Bugarska,,«Melodije prijateljstva« Rusija…

Neke poznate kompozicije su: «Homo,homini«,«Čuvar parka«,«Budi dobar prema njoj«,»Čekaj me«,«Dok te ljubim«,«U jednom danu«,«Plava muzika«…

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih.

Između ostalih to su pesme: »Deca su ukras sveta«,«Išli smo u Afriku«,«Rekao sam brezi i topoli«,«Telefonijada«,»Povrćijada«,«Kolo«,«Razbole se lisica«,«Sviću opet rumena svanuća«Rekao sam brezi i topoli«,«Drugarska«,«Svako dete ima krila«…

Komponovao i ciklus pesama »Još nam samo ale fale« na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu: »Šašavo,lepršavo,zaljubljeno«,«,«Trapavizmaj«,«Bukvargrad«,Izlozi velegrada« i »Hajde da se zabavljamo« za Dečje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene:«Od glave do pete«,«Igre bez granica«,TV Beograd, «Željoteka« TV Novi Sad, «Sve igračke sveta« i »Muzički balon« TV Beograd, Nedeljno popodne TV Beograd,«Zvezdana žurka«3K,seriju za UNICEF »Dete je čovek važan«,«Zmajeve dečje igre«,«Tajna veza« YUINFO,»Evrgrin klub«RTS,«Kako smo zabavljali Tita« RTS,«Svetski umetnici u Beogradu« RTS…

U Republici Srpskoj bio je voditelj »Nedeljnog popodneva« BN televizije i autor i voditelj dečje serije »Mali zmajevci«.

Autor je i voditelj serije »Muzički tobogan« koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu »Beogradsko proleće« i jedan je od osnivača ovog festivala ,koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije,dobitnik je nagrade »Anastas Jovanović«, za samostalne izložbe na temu »Deca sveta«.Izložbe je imao u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu,u galeriji »Meduza« u Kopru,na Beogradskom Sajmu,u Muzeju grada Vitjebska(Belorusija),Šibenskom festivalu deteta,u Matici srpskoj na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu…

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje Kopozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza ,zabavne ,pop i rok muzike Srbije.

1980.godine bio je direktor festivala »Beogradsko proleće«. Bio je član programskih saveta »Jugokoncerta« i »Zmajevih dečjih igara«. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvotrnih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja. Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije,Zlatnom značkom KPZ Srbije,Plaketom grada Beograda,Zmajevom nagradom »Zmajevih dečjih igara« za stvaralaštvo za decu,Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta,Poveljom i plaketom JNA,«Zlatnim beočugom« KPZ Beograda,godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju »Muzički tobogan«,Nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa »Vitez« i Vitezovog festivala pisaca za decu… U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu »Viteza od Čarapanije« za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Izvor: Naxi media-www.minjasubota.comRTS
Foto: Bigstock-Lukasz Kochanek

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.