„Pod zvezdama Pariza“ zatvorio Festival francuskog filma

Premijerom drame „Pod zvezdama Pariza“reditelja Klausa Dreksela sa čuvenom Katrin Fro u glavnoj ulozi, večeras je zvanično završen Festival francuskog filma.

Film je prethodno paralelno prikazan i u Kombank Dvorani u nešto ranijem terminu.Pre početka projekcije, na obe lokacije, publici je pušteno video obraćanje reditelja Klausa Dreksela koji je izrazio oduševljenje jer će njegov film zatvoriti festival:

„Film je inspirisan dokumentarnim filmom „Na kraju sveta“, koji sam snimao od 2012. do 2013. godine i čija je glavna tema bio život beskućnika, te sam sa njima i boravio godinu dana. Nekoliko godina kasnije, na naše veliko iznenađenje kontaktirala nas je Katrin Fro, koja je i glavni akter u „Pod zvezama Pariza“ , tako da smo uz njenu veliku pomoć, želeli da u filmu istaknemo ženski lik. Cilj nam je bio da film sa jedne strane podseća na bajku, a sa druge da oslikava surovi realizam“, zaključio je Dreksel.

Pored čuvene Katrin Fro, uloge u ovom dirljivom, životnom filmu tumače i glumica i reditelj Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Podsetimo, u okviru pet festivalskih dana prikazano je 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije : Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF.

Sada već uveliko tradicionalnu fimsku smotru, u sredu 21. jula svečano je otvorio film FRANCUSKA, rediteljsko delo Bruna Dumona, sa glavnom akterkom i već ovenčanom Zlatnom palmom – glumicom Leom Sejdu, koju u oktobru več očekujemo u novom filmu FRANCUSKA DEPEŠA.

Omaž francuskom filmu u okviru festivala, VEĆ TREĆU GODINU, održava se u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a.

Foto: Bigstock/svetlanais
Izvor: Naxi Media Mix – Kombank dvorana-Festival francuskog filma PR

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.