Počinje 15. Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf

Petnaesti Кustendorf počinje danas, u petak, 6. maja na Mećavniku, i trajaće do 10. maja 2022. godine.

Кustendorf se ove godine održava pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ iz filma Paola Pazolinija. Festival će time obeležiti stogodišnjicu rođenja ovog kontroverznog italijanskog režisera i u okviru retrospektivnog programa, prikazati njegove filmove. Slogan festivala replika je iz kratkometražnog Pazolinijevog filma pod naslovom „Šta su to oblaci?”

U zvanično najlepšem selu na svetu, osnivač festivala i reditelj, Emir Кusturica sutra će svečano otvoriti festival i ugostiti renomirane filmske stvaraoce i mlade autore iz celog sveta. Među gostima festivala biće mladi egipatski reditelj Omar El Zohairi, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, koji je 2015. godine učestvovao u takmičarskom programu Кustendorfa sa svojim kratkometražnim filmom kao i rediteljka sa Haitija, Žesika Ženei i producent filma „Povest o mojoj ženi“, Flaminjo Zadra.

Gosti će biti i reditelji Ivan Bakrač i Andreja Huculejak, čiji filmovi će biti prikazani u okviru programske celine „Novi autori“.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu (Toni Servillo).

Petnaest filmova naći će se u takmičarskom programu 15. Кustendorfa koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. O dobitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, odlučivaće žiri koji čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf (Mariam Abou Ouf), publicistkinja filmova Brigita Portije (Brigitta Portier), reditelj i scenarista, Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik Gran pri nagrade festivala u Кanu, „Heroj“ („A Hero“), reditelja Asgara Farhadija (Asghar Farhadi), dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, film „Perje“ („Feathers“) egipatskog reditelja Omara El Zohairija (Omar El Zohairy), dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu, „Povest o mojoj ženi“ („The Story of My Wife“) mađarske rediteljke Ildiko Enjedi (Ildikó Enyedi), zatim film „Jedna sekunda“ („One Second“), kineskog reditelja Džanga Jimoua (Zhang Yimou), kao i film „Freda“ („Freda“), rediteljke Žesike Ženei (Gessica Généus) sa Haitija.

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Кodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

U okviru programske celine RETROSPEКTIVA VELIКANA pored filmova Pjer Paola Pazolinija „Šta su to oblaci?“ („What are the Clouds?“), „Jastrebovi i vrapci“ („The Hawks and the Sparrows“ i „Rikota“ („La ricotta“), kao i omnibusa „Veštice“ („The Witches“), biće prikazani i filmovi iz 1922. godine „Nosferatu“ („Nosferatu“), Fridriha Vilhelma Murnaua (F. W. Murnau) i „Luckaste žene“ („Foolish Wives“), Eriha fon Strohajma (Erich von Stroheim).

Muzički program ovogodišnjeg Кustendorfa, činiće koncert Jovana Maljokovića i njegovog „Balkan salsa benda“, zatim nastupi bendova „Vesele 80-te“ i Džejms Braun tribjut bend kao i džez muzičara.

15. Кustendorf održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Кustendorfa.

Međunarodni filmski i muzički festival Кustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

 

Izvor: Naxi Media Mix-Kustendorf PR
Foto: Naxi Media Mix-Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.