Petru Mošiću nagrada Momo Kapor za likovnu umetnost

Ovogodišnja jubilarna nagrada „Momo Kapor“ za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda.

Zadužbina „Momo Kapor“, na desetogodišnjicu smrti našeg slavnog pisca i slikara, dodeljuje nagradu za ostvarenja u likovnoj umetnosti. Mladi slikar Petar Mošić je dobitnik nagrade za 2019. godinu, koja se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice, česte teme na slikama Mome Kapora, kao i novčanog iznosa od dve hiljade evra koju je obezbedilo Javno preduzeće „Pošta Srbije“ kao generalni sponzor nagrade.

Žiri u sastavu Dejan Đorić, istoričar umetnosti (predsednik), Dragan J. Danilov, likovni kritičar i vajarka Lana Vasiljević, doneo je odluku da je ovogodišnji dobitnik nagrade „mladi umetnik koji slika u duhu starih majstora“. Žiri je u obrazloženju istakao da slike Petra Mošića „predstavljaju potpuno novi izraz unutar srpske figuracije, na studiozno rađenim slikama u duhu sinteze kritičkog realizma i metafizičkih svojstava slikarstva“.

„Posebno mi je drago što je po prvi put nagrađen mladi slikar i Zadužbina će težiti da to bude uobičajena praksa, jer kod nas ne postoje nagrade koje posebno ističu rad mladih likovnih stvaraoca. Sigurna sam da je Momo uzor mnogim mladim umetnicima i zato je važno da posebno cenimo njihov rad i podstičemo ih da se razvijaju i imaju mogućnost da nesputano stvaraju i pokažu svoj raskošni talenat. Petar Mošić je sigurno najistaknutiji i najbolji slikar u mlađoj generaciji i nadam se da će mu ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu“ rekla je Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine „Momo Kapor“ i dodala da izuzetno ceni podršku JP „Pošta Srbije“, koja će umetnicima dodeljivati novčanu nagradu dokle god Zadužbina postoji. „Nažalost malo je kompanija koje su spremne da podrže književnike i slikare, a JP „Pošta Srbije“ to čini već dugi niz godina i time nesebično doprinosi razvoju srpske umetnosti.“

Akademski slikar Petar Mošić (1981.) je doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof Anđelke Bojović. Radovi Petra Mošića nalaze se u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu, a njegovi murali krase nekoliko javnih beogradskih zgrada. Izgradio je osobeni stil koji je već prepoznatljiv i publici i kritici.
Održao je 15 samostalnih, a učestvovao je i na preko stotinu grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, ali i u međunarodnim projektima i rezidencijama, poput Glo’Art fondacije u Belgiji, koja ga je 2019. godine proglasila za jednog od najuspešnijih mladih umetnika koji je gostovao na ovoj prestižnoj međunarodnoj rezidenciji.

Izvor: Naxi media- ORBIS Communications PR
Foto: Naxi media, Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.