Parazit trijumfovao na 92. dodeli Oskara

Na održanoj dodeli Oskara film „Parazit“ čiju režiju potpisuje južnokorejski reditelj Bong Džun-ho apsolutni je pobednik ovogodišnjih nagrada koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka. Ne samo da je upisao u istoriju kao prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio glavnu nagradu za Najbolji film, već je osvojio i nagradu za najbolju režiju, najbolji originalni scenario i Najbolji film van engleskog govornog pordručja.

Pored njega, ostvarenje „1917“, ratna drama reditelja Sema Mendeza osvojila je tri nagrade: za najbolju kameru, vizualne efekte i zvuk.

Hoakin Feniks za ulogu Džokera osvojio je Oskara za Najbolju glavnu mušku ulogu, dok je njegov kolega Bred Pit osvojio Oskara za Najbolju sporednu mušku ulogu u Trantinovom filmu „Bilo jednom u Holivudu“.

View this post on Instagram

Congrats to the winners . #oscars #oscar #oscars2020

A post shared by Oscars 2020 (@theoscarsworld) on

Rene Zelveger za tumačenje uloge Džudi Garland („Džudi“) osvojila je Oskara za Najbolju glavnu žensku ulogu, dok je Lora Dern osvojila priznanje za Najbolju sporedu žensku ulogu u filmu „Priča o braku“.

Iako se u makedonski dokumentarac „Zemlja meda“ našao u čak dve kategorije, za Najbolji dokumentarni film i Najbolji film van engleskog govornog područja, ostao je bez nagrade, a u kategoriji za Najbolji dokumentarni film Oskar je dobio film „Američka fabrika“.

Oskara za najbolju muziku dobio je film „Džoker“ (Hildur Guðnadóttir), dok je najboljom originalnom filmskom numerom proglašena pesma iz filma „Rocketman“ koju potpisuju Elton Džon i Berni Taupin „(I’m gonna) Love Me Again“.

Najbolji animirani film je “Proča o igračkama 4″.

Spisak svih dobitnika 92. dodele Oskara, možete pogledati OVDE. 

 

Izvor: TOPFM-oscar.go.com-The Telegraph- Instagram
Foto: Bigstock- Debby Wong

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.