Oskarovac Pjovani oduševio publiku Kolarca dvosatnim koncertom

Autor muzike za film „Život je lep“, Oskarovac Nikola Pjovani sa svojim sekstetom prvi put je nastupio u Beogradu na oduševljenje publike u Kolarčevoj zadužbini, 26. maja 2022. Program pod nazivom „Muzika je opasna“ trajao je oko dva sata, a Pjovani je uz kratka obraćanja uvodio publiku u određene celine ovog vrhunskog muzičkog događaja.

Na početku se Pjovani obratio publici na srpskom, rekavši “Dobro veče”, a zatim je na italijanskom, uz asistenciju prevodioca Jelene Radovanović, pojasnio naslov svog programa. “Muzika je opasna, to je govorio Federiko Felini. Kada je to govorio, mislio je na samog sebe, na svoju ranjivost u odnosu na muziku. Muzika ga je plašila jer ima tu moć da u njemu probudi emocije”, izjavio je Pjovani.

Koncert je započet upravo muzikom koju je Pjovani komponovao za Felinijev film “Intervju”, zatim su sledile kompozicije iz filmova “Džindžer i Fred” (Felini), “Dragi dnevniče” (Nani Moreti), “Izdajnik” (Marko Belokjo), “Markiz del Grilo” (Mario Moničeli), i brojne druge Pjovanijeve kompozicije rađene za film i televiziju, a posebno je bilo upečatljivo izvođenje argentinske pesme “Caminito” (Staza) u kojoj se čuo glas Marčela Mastrojanija. Uz ovacije, na bis je izvedena muzika iz filma “Život je lep” Roberta Beninjija.

Slavni pijanista, dirigent i jedan od najcenjenijih italijanskih kompozitora filmske i pozorišne muzike, Nikola Pjovani, nastupio je u Beogradu sa svojim sekstetom koji su činili: Marina Čezari, saksofon i klarinet, Paskvale Filasto, violončelo, gitara i mandolončelo, Pjetro Pompei, bubnjevi i perkusije, Marko Lodo, kontrabas, i Rosano Baldini, klavijature i harmonika.

Ovaj končertato organizovali su Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Fondacijom „Musica per Roma“ i Zadužbinom Ilije M. Kolarca. Podršku je pružila Banca Intesa.

 

Izvor: Naxi Media Mix-ProPr promo
Foto: Naxi Media Mix- Željka Dimić

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.