Održana konferencija za medije povodom 52. BEMUS-a

U ponedeljak, 19. oktobra je održana Konferencija za medije povodom najave 52. Beogradskih muzičkih svečanosti u organizaciji Centra beogradskih festivala.

Prisutnima se prvo obratio Ivan Karl gradski sekretar za kulturu, komentarišući kako su zbog epidemije neke od manifestacija ove godine odložene ili otkazane. On je naveo da, pored toga što je današnji skup organzovan kako bi se najavio program jednog od najznačajnijih gradskih festivala, moramo biti svesni da nije nemoguće da dođe do njegovog pomeranja, uzimajući u obzir da se epidemiološka situacija iz nedelje u nedelju menja. Naglasio je da je planirano da se većina konerata održi u Kolarcu u znak podrške ovoj ustanovi. Ivan Karl je skrenuo je pažnju i na to da mnogi umetnici koji su kontaktirani i potvrdili svoje učešće na 52. Bemusu mogu biti u objektivnoj nemogućnosti u doputuju, pa će se ukoliko do toga dođe Bemus održavati u preoblikovanom vidu ili će se pronaći najkreativniji način da se osmišljeni program u promenjenom terminu ipak održi, navodi se u zvaničnom saopštenju CEBEF-a.

Damir Handanović direktor Centra beogradskih festivala, rekao je da se u ime Cebefa neće puno govoriti, već će se potruditi da se manifestacije održe u skladu sa propisanim merama. Rekao je da planirani početak festivala 1. novembra i da traje do 13. novembra. On je najavio je početak prodaje ulaznica za Bemus od sutra, primetio je da interesovanje publike postoji, uz informaciju da će novac biti vraćen ukoliko dođe do nemogućnosti održavanja programa. Takođe, izjavio je da se mere Kriznog štaba u smislu ograničenog broja posetilaca koncerata svakako moraju poštovati, što znači da će kapaciteti sale biti smanjeni.

Umetnički direktor festivala, Bojan Suđić je podelio sa prisutnima da se na pripremi ovog Bemusa ozbiljno radilo još pre završetka prethodnog izdanja festivala, kao i da je želja bila da se sada hrabro izađe sa najavom i predstavi rezultat zajedničkog rada umetničkog direktora i Odbora festivala i Cebefa. On je istakao svoje intimno opredeljenje ka Bemusu kao događaju koji treba da predstavlja najznačajniju manifestaciju umetničke muzike u Beogradu posebno, pa i u Srbiji, a koji svoja iskustva i svoju sjajnu istoriju treba da ugradi u svaki od novih Bemusa. Najavio je da je Bemus ove godine planiran sa nekoliko zvezda, na početku Marta Argerič, jedna od živih legendi klasične muzike koja je u ovom trenutku potvrdila svoj dolazak zajedno sa dirigentom Luisom Gorelicom.

Govoreći o programu, istakao je da se godišnjica Betovena nigde u svetu nije desila po planu, a ove godine će biti zastupljena na Bemusu kao retko gde, prožimajući program cele manifestacije. Dalje u najavi programa, Suđić je istakao nastup jednog od najznačajnijih svetskih dramatskih soprana poslednje decenije Marije Guljegine u Operi i teatru Madlenijanum. Pored ovog operskog “mesta” na festivalu, najavio je i zanimljiv nastup Big benda u džez obradi opere Toska. U saradnji sa Gitar art festivalom, koncert u Kombank dvorani 40 fingers, kao i sjajni mađarski pijanista Teneš Varjan u okviru Stenvej sezone, pokazuju da je Bemus prepoznat kao integrativni festival koji okuplja i druge festivale.
Istakao je da je nastupima violinistkinje Sojang Jun bio je posebno impresioniran Jovan Kolundžija koji je član Odbora.

Što se izvorne muzike tiče, Suđić je spomenuo da se na ovom Bemusu ona neguje nastupom Braće Teofilović koji su veoma prepoznatljivi u javnosti. Dalje se osvrnuo na koncert koji predstavlja saradnju sa festivalom NOMUS, kada nastupa kvintet Nomus. Sledi nastup zagrebačkih solista, koje predvodi violinista Sreten Krstić, koji je ujedno omiljeni koncertmajstor Minhenske filharmoniji a on će nastupiti na 52. Bemusu sa Irenom Grafenauer, jednom od omiljenih umetnica Beograda. Suđić je zatim istakao i koncert Simfonijskog orkestra RTS u smanjenom sastavu sa sjajnom pijanistkinjom Jasminkom Stančul koja će izvoditi dela Betovena.
Posebno je najavio jedan od najvećih kurioziteta Bemusa, velikog umetnika i jednog od najvećih svetskih tenora Hose Kuru, koji nastupa prvi put kod nas sa ansamblom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i mnogim solistima. Za kraj festivala je planiran nastup Beogradske filharmonije kojim će dirigovati Hans Graf, a koji će izvoditi Mocarta.

Milan Lazović, predsednik Odbora festivala, podsetio je na značaj Bemusa koji je etabliran kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu grada ali i zemlje, kao i da svaki Bemus pojedinačno ulazi u anale kulturnog i muzičkog života Beograda i Srbije, a smatra da će ove godine svakako biti posebno zapamćen zbog uslova nametnutih pandemijom. On je odao priznanje svima, Odboru, umetničkom direktoru, direktoru Cebefu, Gradskom sekretaru na velikom trudu, upornosti i želji da do festivala u težim uslovima dođe.

Izvor: Naxi Media Mix-CEBEF PR
Foto: Bigstock-carloscastilla

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.