Održan 8. Šekspir festival

 

Jedinsveni festival u zemlji koji u fokus postavlja savremene interpretacije Šekspirovog dramskog opusa, održan je od 2-4. jula u Čortanovcima.

Festival je otvorio francuski teatar Des Lumières et des Ombres predstavom „Tragedija Hamleta“.

“Suočen sa beskonačnim značenjima i referencama dela, dopustio sam sebi jedan san: da dozvolim da odjekne zapanjujuće pozorišno remek-delo sa dvostrukim značenjem, kako ga je nazvao Rene Žirar. U ovom remek-delu pravda i nevinost su pravi protagonisti. Hamlet i Šekspir su svetionici. Izvodio sam i režirao nekoliko Šekspirovih drama i svaki put me je odveo na neočekivana mesta. Ovog puta me intuicija, prema adaptaciji Pitera Bruka, francuskog teksta Žan Kloda Karijera i Mari Elene Estjen, vodila ka ogromnom znaku pitanja koji predstavlja Tragedija Hamleta”, kaže Gi Pjer Kulo, reditelj predstave „Tragedija Hamleta“.

Ovaj jedinstven pozorišni festival u Vili Stanković, pod vedrim nebom kao u Šekspirovo vreme, tradicionalno se održava uz podršku UNIQA osiguranja. Drugog festivalskog dana od 20h publici se predstavio Narodni teatar Bitola predstavom „History of motherfuckers- Korolian“ u režiji Andraša Urbana.

Program na centralnoj festivalskoj lokaciji u Čortanovcima zaokružio je „Moj Šekspir“ Nikite Milivojevića, svojevrsni talk show u kome neki od naših najznačajnijih glumaca kroz male „ispovesti“ o ličnom iskustvu i doživljaju Šekspira na sceni, pokušavaju da odgovore na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji dramski pisac svih vremena, i zašto se smatra najzahtevnijim glumačkim zadatkom.

Podsetimo, Šekspir festival se od ove godine igra u „dva poluvremena“ – u julu i u oktobru.

Čuveni Makbet Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije 8. Šekspir festival dovodi u oktobru ove godine na scenu novosadskog Srpskog narodnog pozorišta.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom londonskom Glob teatru 2012. godine.

Izvor: Naxi Media Mix-Šekspir festival PR
Foto: Bigstock-OdessaA_L

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.