Odlazak velikog reditelja

Goran Paskaljević, srpski filmski i reditelj i scenarista preminuo je u 74. godini, a ovu vest preneli su domaći i regionalni mediji.

Goran Paskaljević, ubraja se među najznačajnije reditelje domaće kinematografije, koji je iza sebe ostavio kultna ostvarenja poput filmova „Pas koji je voleo vozove“, „Poseban tretman“, „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“…

Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu za film i televiziju (FAMU) Akademije scenskih umetnosti (češ. Akademie múzických umění) u Pragu. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film — Čuvar plaže u zimskom periodu, snimio je 1976.

Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je brojnih internacionalnih i domaćih nagrada među kojima su: Nagrada kritičara za najbolji evropski film, Nagrada kritičara u San Sebastijanu, Velika bronzana arena za najbolji film na Filmskom festivalu u Puli, Zlatni pečat , najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke…

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Preminuo je 25. septembra 2020. godine u Parizu.

Izvor: Naxi Media Mix-RTS-wiki
Foto: Bigstock-nisara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.