Odlazak muzičke legende

Đorđe Marjanović, jedna od najvećih zvezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike preminuo je 15. maja u 90. godini, preneli su domaći mediji.

Đorđe Marjanović ostvario je veliki uspeh i popularnost ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, već i u Sovjetskom Savezu.

Svojom pojavom i nastupima ostaće upamćen kao pevač koji je napravio svojevrsnu revoluciju kada je reč o interpretaciji i popularnoj muzici od 60-ih godina nadalje.

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića „Muzika za igru“ (PGP RTB) pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. godine. Ploča je prodata u 11.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike – Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Festival Opatija, Pesma leta, Splitski festival, Zagrebački festival, kao i nekoliko puta na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: priznanje Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije (2018), Zlatni mikrofon Radio Beograda (2016), Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatna plaketa Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem, Zlatni melos – nagrada za životno delo, Nagrada za životno delo Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije i druge.

Obožavatelji Đorđa Marjanovića poznati su kao „Đokisti“, a širom zemlje postojali su klubovi „Đokista“.

Oproštajni koncert održao je 31. maja 2004. koncertom u Sava Centru.

Izvor: Naxi Media Mix – wikipedia
Foto: Bigstock-Lukasz Kochanek

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.